Stichting Het Groninger Landschap ontving subsidie voor restauratie van Borg Welgelegen in Sappemeer.
Stichting Het Groninger Landschap ontving subsidie voor restauratie van Borg Welgelegen in Sappemeer.

Ruim duizend karakteristieke panden en monumenten opgeknapt

Algemeen

MIDDEN-GRONINGEN - Meer dan duizend monumentale woonhuizen, boerderijen, kerken, molens en orgels in de provincie Groningen zijn in de afgelopen vier jaar opgeknapt. Eigenaren van erfgoed maakten veel gebruik van subsidies voor onderhoud, restauratie, verduurzaming en herbestemming. De meeste opgeknapte erfgoedpanden staan in het aardbevingsgebied. Er werd voor 31,8 miljoen euro aan subsidies verleend en de eigenaren droegen zelf 31,2 miljoen bij.

Dankzij de bijdrage van de provincie, het Rijk en de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) kregen veel toonaangevende panden en monumenten een opknapbeurt. In het aardbevingsgebied is bij meer dan 500 woonhuizen met de status van Rijksmonument regulier onderhoud uitgevoerd, zoals herstel van daken, voegwerk, houtrot, hemelwaterafvoer, goten en schilderwerk. De bewoonster van een karakteristiek pand aan de Noorderstraat in Sappemeer ontving vorig jaar subsidie voor schilderwerkzaamheden.

De provincie Groningen voert drie erfgoedregelingen uit, waarvan twee monumentensubsidies sinds 2018. Toen startten de GRRG-regeling voor groot onderhoud en restauratie van gebouwde en groene rijksmonumenten, en de RORG-regeling voor regulier onderhoud van bewoonde rijksmonumenten in aardbevingsgemeenten. In 2021 kwam daar de SOK-regeling bij, voor regulier onderhoud van karakteristieke panden en gemeentelijke monumenten in het aardbevingsgebied.

Gedeputeerde Mirjam Wulfse: ,,Deze cijfers tonen aan dat het belangrijk is dat deze regelingen bestaan. Gebouwd erfgoed is bepalend voor de identiteit van onze provincie. Het onderhoud van monumenten is daarbij van groot belang. Met name in het aardbevingsgebied zagen we dat eigenaren het onderhoud lieten liggen in afwachting van duidelijkheid over schade en versterking. Omdat die gebouwen zo belangrijk zijn voor onze identiteit en het beeld van de omgeving als geheel, hebben OCW, NCG en de provincie extra middelen ter beschikking gesteld voor de monumenten in het aardbevingsgebied. Met de regelingen stimuleren wij eigenaren om tijdig onderhoud te plegen aan hun pand. Zonder steun kunnen ze dat vaak niet opbrengen.”