Op de expositie zijn onder andere modellen te zien van NTM-materieel.
Op de expositie zijn onder andere modellen te zien van NTM-materieel.

Treinmuseum Zuidbroek trakteert op Oranjekoek

Algemeen

ZUIDBROEK - Het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek organiseert komende vrijdag, zaterdag en zondag een Fries weekend. Er wordt dan op Oranjekoek getrakteerd.

Aanleiding is de tentoonstelling ‘Kriskras door Friesland – Spoaren van NFLS en NTM’, die gaat over het geschiedenis van het spoorvervoer in Friesland. Met name de periode van de Noord-Friesche Locaalspoorweg-Maatschappij (NFLS) en de Nederlandse Tramweg Maatschappij (NTM) komen aan bod. De expositie loopt op z’n eind, want vanaf september is in het museum een nieuwe tentoonstelling te zien over de geschiedenis van LEGO en de treinen van LEGO. 

 Oranjekoek is een typisch Friese versnapering die zijn naam dankt aan de gekonfijte dunne snippers sinaasappelschil die in de koek zijn meegebakken. De oranjekoek wordt geserveerd in het Museumcafé.

Regelmatig vinden er in het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek informatieve en verrassende wisselexposities plaats. In het museum zelf is ook volop te ontdekken. Zo is er natuurlijk de vaste expositie van het Noord-Nederlandse verleden van treinen en trams, ijzer en stoom, sporen en rijtuigen te zien. Bezoekers worden actief en interactief betrokken. Kinderen kunnen zich vermaken met de muizen Treinie en Trammie, die vroeger in het station hebben gewoond. 

Het NNTTM is gevestigd in het oude station van Zuidbroek, waarvan het museum ook eigenaar is. Het monumentale Waterstaatsstation 3e klasse uit 1865 is volledige gerestaureerd. Het museum is iedere vrijdagmiddag (13.00 tot 17.00) alsmede op zaterdag en zondag (10.00 tot 17.00) geopend.