Evert Offereins, Erik Drenth, Annemiek Hoesen, Patricia Nieland en Markus Ploeger.
Evert Offereins, Erik Drenth, Annemiek Hoesen, Patricia Nieland en Markus Ploeger.

Coalitie rond: college van M-G weer met vijf wethouders

Algemeen

HOOGEZAND - De coalitie is rond: maandagmiddag werden de nieuwe wethouders van Midden-Groningen - vijf in totaal - gepresenteerd. Gemeentebelangen Midden-Groningen (GBMG), de Boer & Burger Partij Midden-Groningen, het CDA en de VVD vormen nu na de gemeenteraadsverkiezingen de nieuwe coalitie van Midden-Groningen.

De vijf wethouders vormen samen met burgemeester Hoogendoorn het nieuwe college van B en W. De installatie van de kandidaat-wethouders staat op de agenda van de raadsvergadering van 9 juni.

Markus Ploeger, formateur en fractievoorzitter van GBMG: ,,Het formateur zijn heb ik met veel plezier gedaan en we zijn er redelijk snel uitgekomen, binnen twee maanden. Alle partijen staan achter de nieuwe structuur en het raadswerkprogramma, zodat we eigenlijk met alle partijen wel een coalitie hadden kunnen vormen. Van iedereen is er veel draagvlak voor wat er nu ligt’’, aldus Ploeger.

Hij vervolgt: ,,Met dit collegeprogramma en dit team van wethouders willen wij in de komende vier jaar in samenwerking met de gemeenteraad en de inwoners flink aan de weg timmeren. Ons doel is om de brede welvaart in onze gemeente te verbeteren. Welvaart is meer dan de financiële situatie van individuen, het gaat ook over de gezondheid, het onderwijsniveau en het gevoel van veiligheid van mensen, de toegankelijkheid van voorzieningen, de kwaliteit van de natuurlijke leefomgeving, en vele andere factoren. We willen dat de gemeente in de dorpen en wijken dichtbij en laagdrempelig is.”

De vier partijen hebben een ambitieus maar realistisch collegeprogramma op hoofdlijnen geschreven. Dat is gebaseerd op drie uitgangspunten: de inwoner staat centraal, iedereen doet mee, en het creëren van een prettige woon-, werk- en leefomgeving. De gekozen gemeenteraad moet weer ‘aan zet’ zijn, en niet een paar partijen die de meerderheid vormen. De macht van het getal moet het beleid niet bepalen, maar de inhoud. Een andere bestuursstijl, een andere bestuurscultuur met respect voor ieders mening en bijdrage.

De nieuwe wethouders zijn Markus Ploeger (GBMG), Patricia Nieland-Kampen (GBMG), Annemiek Hoesen-Spithorst (Boer & Burger Partij Midden-Groningen), Erik Drenth (CDA) en Evert Offereins (VVD).