Afbeelding

Gemeenteraad M-G wil komen tot een breed gedragen raadsakkoord

Algemeen

HOOGEZAND - Gemeentebelangen Midden-Groningen is na de gemeenteraadsverkiezingen de coalitieonderhandelingen gestart en heeft een aantal ronden van verkennende gesprekken gehouden met alle partijen. Na twee rondes is de conclusie getrokken dat alle partijen willen werken met ook een raadsakkoord, naast een coalitieakkoord.

De raad wil het raadsakkoord samen met de inwoners en belanghebbenden van Midden-Groningen opstellen. Rond het coalitieakkoord zijn nog geen nieuwe ontwikkelingen. In het raadsakkoord staan belangrijke onderwerpen waar de raad van de gemeente Midden-Groningen het over eens is om de komende vier jaar mee aan de slag te gaan. De maatschappelijke opgaven die voortvloeien uit de onderwerpen worden samen met gemeente en samenleving verder uitgewerkt. Daarnaast bevat het raadsakkoord spelregels over de wijze waarop de raadsleden met elkaar en samen met het college gaan samenwerken om de maatschappelijke onderwerpen op te pakken.

In een raadsakkoord bepalen niet alleen de coalitiepartijen de beleidsagenda voor de collegeperiode, maar de gemeenteraad als geheel. Aan het college van B en W is het dan vervolgens om die agenda uit te voeren. De achterliggende gedachte is dat er tijdens het werken met een raadsakkoord niet twee vaste kampen zijn, maar dat de gehele raad erbij betrokken is. Er is niet een vaste groep partijen die én de wethouders levert én de agenda voor de komende jaren heeft bepaald in een coalitieakkoord. In plaats daarvan is er ruimte voor wisselende meerderheden en zoeken raadsleden per onderwerp gaandeweg naar oplossingen voor de problemen en komen ze daarvoor tot wisselende meerderheden. Daarmee zou er per onderwerp een coalitie en een oppositie zijn.