In spanning kijken de aanwezige kandidaten naar het uitslagenbord op het podium van het Kielzog.
In spanning kijken de aanwezige kandidaten naar het uitslagenbord op het podium van het Kielzog.

Gemeentebelangen en LMG grote winnaars in Midden-Groningen

Algemeen

HOOGEZAND – GemeenteBelangen is de grote winnaar geworden van de gemeenteraadsverkiezingen in Midden-Groningen. LMG-BBB werd verrassend tweede en gaat van een eenvrouwsfractie naar zes zetels in de nieuwe gemeenteraad.

In een goed gevuld Kielzog met alle aan de verkiezingen deelnemende partijen met hun kandidaten en achterban werd woensdagavond vanaf 22.00 uur met spanning op de uitslagen gewacht. Om 23.00 uur zou burgemeester Hoogendoorn de definitieve uitslag bekend maken, maar dat werd uiteindelijk rond half één in de nachtelijke uren.

Vanaf 22.00 uur werden wel in kleine blokken de uitslagen van de veertig stembureaus bekend gemaakt. En ook in de gemeente Midden-Groningen bleek dat de opkomst laag was. Gaandeweg de avond tekende zich al het beeld af hoe de uiteindelijke uitslag er uit zou zien. GemeenteBelangen en LMG bleken in bijna alle stembureaus de meeste stemmen te hebben gehaald. De overall winnaar was dus GemeenteBelangen. Die partij gaat in de nieuwe raad van vijf naar acht zetels en wordt de grootste partij. Leefbaar Midden-Groningen/BBB, die de afgelopen vier jaar zonder die toevoeging ‘BBB’ met één zetel in de raad zat - ingenomen door Nette Kruzenga - gaat nu zes zetels krijgen.

GemeenteBelangen-lijsttrekker Marcus Ploeger was blij en ook een beetje verbaasd. ,,Hier had ik niet op gerekend. Ik dacht zes of zeven, maar het zijn er acht geworden. Het lijkt me ook een afstraffing van de huidige coalitie’’, aldus Ploeger. Vandaag, donderdag, zal er een oriënterend gesprek plaatsvinden met andere partijen, waarbij het aannemelijk lijkt dat GemeenteBelangen het voortouw gaat nemen bij de coalitie-onderhandelingen.

De meeste andere partijen verloren. De PvdA gaat van vijf naar vier zetels, de SP van vijf naar drie, CDA en de ChristenUnie leveren ook één in en gaan naar elk naar drie zetels en de VVD gaat van vier naar twee. GroenLinks verloor een zetel en gaat naar twee en D66 houdt haar twee zetels.