De elfenbloem domino.
De elfenbloem domino.

Eenjarigen- en Epimedium-Dagen bij Foltz in Meeden

Algemeen

MEEDEN - Specialiteitenkwekerij Tuingoed Foltz in Meeden zal zaterdag en zondag de Eenjarigen- en Epimedium-Dagen houden, waarbij het allemaal draait om elfenbloemen (Epimediums) en eenjarige voorjaars- en zomerbloeiers.

Hoe onderling verschillend ook (Epimediums houden van de schaduw, eenjarigen willen zon), beide plantensoorten zijn in deze periode op hun mooist. De Epimediums zijn ook te bewonderen in de speciaal aangelegde bos- en schaduwtuinen.

Oersterke planten

Tuingoed Foltz heeft zich de afgelopen jaren steeds meer toegelegd op zeldzame schaduwplanten, in het bijzonder Epimediums oftewel elfenbloemen. Deze oersterke planten beleven momenteel een opvallende revival; steeds meer onbekende soorten komen beschikbaar. Daarbij zijn weinig schaduwplanten zo slakbestendig als Epimedium. In deze periode bloeien de Elfenbloemen zeer rijk in de bos- en schaduwtuinen van Foltz, een prachtig gezicht.

Vrolijkmakende kleur

Eenjarigen hebben weliswaar een beperkte levensduur, maar geven borders en bloembakken dan wel een vrolijkmakende kleur. Van ‘eeuwig bloeiende’ rankende planten als Callibrachoa’s, Diascia’s en Scaevola’s tot opgaande borderplanten als Cosmea’s in vele kleuren, kattesnorren en fraaie schermbloemigen. Bijzonder zijn ook de siergroentes als rode boerenkool en veelkleurige snijbiet, die een prachtig effect geven in de gemengde border en uiteindelijk ook nog smakelijk verorberd kunnen worden. Of wat te denken van een wonderboom (Ricinus) die in één jaar gemakkelijk anderhalve meter hoog wordt en prachtig paarsrood handvormig blad maakt? Een lust voor het oog.

Rondleidingen 

Op beide dagen vinden rondleidingen plaats in de schaduw- en bostuinen, de moerbedden en de privétuin. Op een ontspannen manier worden veel wetenswaardigheden verteld. De rondleidingen beginnen om 11.30 en 14.30 uur. Op het terras wordt koffie en home-made gebak geserveerd. Daarnaast presenteert Foltz permanent grote collecties vaste planten, siergrassen en exoten.
De Epimedium- en Eenjarigen-Dagen zijn van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.