Toch een klein feestje: links Corien Koetje en rechts Hanita Beumkes, met midden twee vaste vrijwilligsters.
Toch een klein feestje: links Corien Koetje en rechts Hanita Beumkes, met midden twee vaste vrijwilligsters.

MAC Muntendam voorziet in een behoefte

Algemeen

MUNTENDAM - Het is een klein beetje een feestje in Muntendam: Het Maatschappelijk Activiteitencentrum (MAC) bestaat vijf jaar. Uitbundig wordt dat nog niet gevierd - dat kan wegens de coronamaatregelen nog niet - maar in september wordt er stevig uitgepakt met een feestje voor alle medewerkers, vrijwilligers en de omgeving.

Het MAC voorziet duidelijk in een behoefte in de voormalige gemeente Menterwolde. Na het samengaan van de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde drie jaar geleden werd ook de structuur van het maatschappelijk werk anders.

Het MAC werd bedacht door de gemeente Menterwolde. Die wilde zorg en welzijn en werk en inkomen samenbrengen onder één paraplu. Samen verbinden op een locatie waar je voor alles terecht kunt. Dat liep een beetje anders, want werk en inkomen ging naar het in Sappemeer gevestigde BWRI. Het plan was al in 2014 bedacht, maar het duurde, aldus coördinator Hanita Beumkes, nog vijf jaar voordat alles werd zoals het nu is; in een eigen pand aan het Julianaplein 1 in Muntendam. Als onderdeel van Kwartier Zorg & Welzijn, gevestigd in Hoogezand, is het MAC sinds de oprichting in 2016 niet meer weg te denken uit de samenleving in Muntendam en omgeving.

Het huidige pand is nu alweer te klein, er is behoefte aan meer ruimtes. Zit alles nu onder één dak, betreurd wordt het dat de sociale teams elders zitten in de voormalige Europaschool. Het samen onder één dak gevestigd zijn zou de vele onderlinge contacten zeker ten goede komen. Maar de twee beroepskrachten Beumkes en opbouwwerker Corien Koetje en de vele vrijwilligers zijn toch trots op wat er de afgelopen vijf jaar tot stand is gebracht. Daar hoort een feestje bij, en dat komt er ook: over een paar maanden (zie ook elders in deze krant).