Noa, Anna, Owen, Dylano, Mads, Seray, Micky en Hilde (van links naar rechts) op het bordes van het provinciehuis.
Noa, Anna, Owen, Dylano, Mads, Seray, Micky en Hilde (van links naar rechts) op het bordes van het provinciehuis.

Leerlingen Aletta Jacobs College in debat in provinciehuis

Algemeen

GRONINGEN - Vijf leerlingen van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand hebben in het provinciehuis van Groningen deelgenomen aan de provinciale voorronde van het Model European Parliament (MEP). Eén van hen stroomt door naar de nationale ronde in Den Haag. 

Het MEP is een simulatie van het Europees Parlement voor Europese scholieren. Hierbij bedenken ze in groepen oplossingen voor vraagstukken die op dit moment relevant zijn in Europa; ook wel een resolutie genoemd. Hierna bespreken ze deze met alle deelnemers in een grote vergadering. Het MEP biedt hiermee jongeren uit de vierde klas van het vwo de mogelijkheid om ervaring op te doen in probleemoplossend denken en debatteren. Het MEP begint ieder voorjaar met een provinciale ronde, waarna een aantal leerlingen wordt geselecteerd om door te stromen naar de Nationale MEP-conferentie. Aansluitend is er een internationale conferentie.

Dylano Juch, Noa Brouwer von Gonzenbach, Anna Nienhuis, Micky Hageman en Hilde Wüst uit vwo-4 werden tijdens het opstellen van hun resolutie op school en tijdens de vergadering in Groningen onder de hoede genomen door Owen Kok en Seray Çaglak, de AJC-deelnemers van vorig jaar. Zij kregen een vraagstuk over het ‘toekomstproof’ maken van het onderwijs. Mads Boer (ook AJC-deelnemer van vorig jaar) heeft samen met een mede-MEP’er van het Willem Lodewijk Gymnasium een groep leerlingen van een andere school mogen leiden.

Anna Nienhuis mag volgend schooljaar haar opwachting maken in de Tweede Kamer: zij werd op basis van haar prestaties gedurende het hele traject uitverkozen om naar Den Haag te gaan voor de nationale ronde.