De belangstelling voor de eerste avond over de toekomst van Harkstede was goed.
De belangstelling voor de eerste avond over de toekomst van Harkstede was goed.

Inwoners Harkstede praten mee over toekomst van het dorp

Algemeen

HARKSTEDE – Een bruisend hart voor Harkstede. Dat werd meerdere keren genoemd tijdens de gehouden informatieavond ‘Plan voor de toekomst van Harkstede’, in de Borgstee. Ruim honderd inwoners waren aanwezig.

Hoe moet Harkstede er in de (nabije) toekomst uit gaan zien? Dat was de centrale vraag waar niet alleen de gemeente Midden-Groningen, maar nadrukkelijk ook de inwoners van Harkstede zich over gaan uitspreken. Een aantrekkelijk perspectief werd gepresenteerd: ‘Stelt u zich eens voor: het is het jaar 2050. De zon werpt haar warme stralen over het blauwe water, terwijl de wind zachtjes door de bomen ruist. De sfeer in Harkstede is bruisend en levendig. Het is een dorp in de natuur met een gevoel van verbinding en groei. Klinkt dit als uw Harkstede? Hoe zou u willen dat Harkstede er in 2050 uitziet’? 

Het plan voor de toekomst van Harkstede kent ontwikkelingen die ook zorgen voor mogelijkheden. De ontwikkelingen van Meerstad komen er steeds dichterbij en dat maakt de wens om te werken aan een visie voor de toekomst urgenter. De visie voor Harkstede en omgeving gaat dan wel in samenwerking met de mensen die er wonen, werken en hun vrije tijd er doorbrengen. Tijdens de avond werd vooral ook de wens van een ‘bruisend’ dorpshart genoemd. Een dorpshart dat een aantrekkelijke plek moet worden voor het dorp, met voorzieningen en een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Meerdere suggesties passeerden de revue. En ook de vraag wat voor soort dorp Harkstede wil zijn en hoe het wonen te ontwikkelen en op hetzelfde moment het dorpsgevoel bewaren. Maar ook hoe de natuur te beschermen en gebruiken om te ontspannen en hoe de verbinding in het dorp nog sterker te maken, zodat iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt.

Om daar verder over te brainstormen wordt op maandag 29 april een wandeling gemaakt met inwoners van Harkstede. Tijdens de wandeling worden belangrijke locaties in het dorp bezocht. Er kunnen ongeveer twintig mensen meewandelen. Op dinsdag 21 mei volgt een werksessie waar zo’n vijftig mensen aan kunnen deelnemen. Aanmelden kan per e-mail via toekomstvisieharkstede@midden-groningen.nl.