Medewerkster Hellen Bootsman opent de zadenbieb samen met de 8-jarige Kay Halman door een zonnebloempit in een paar potjes te zetten.
Medewerkster Hellen Bootsman opent de zadenbieb samen met de 8-jarige Kay Halman door een zonnebloempit in een paar potjes te zetten.

Zadenbieb in Harkstede feestelijk geopend

Algemeen

HARKSTEDE – De Zadenbibliotheek in de bibliotheek van Harkstede is vrijdagmiddag feestelijk geopend. Het was tevens de start van een maand vol activiteiten over zaden en zaaien in de bibliotheken.

Vrijwilligster Tineke is de Zadenbibliotheek en Stekjesruil Harkstede al in 2022 gestart, maar sinds afgelopen najaar is de zadenbibliotheek officieel aangesloten bij Zadenbibliotheek Nederland. Daarom is ‘deze mooie plek’ in een periode van zaaien officieel geopend en komende maand starten ook de Zadenbibliotheken in Zuidbroek en Slochteren. Het project ‘Er moeten meer bijtjes bij’ loopt door en vanaf april zullen er door de hele gemeente Midden-Groningen zwermen gebreide en gehaakte bijtjes hangen, met daaraan een inheemse bloemenmix voor de bijtjes. Illustrator Willem Kolvoort toert langs verschillende bibliotheken om bijtjes te drukken door middel van sjabloondruk, te beginnen in Harkstede. 

Bibliotheekmedewerkster Ida Buijs gaf in één zin de werking van de Zadenbibliotheek weer: ,,Zaaien, groeien en bloeien, oogsten en weer inleveren.’’ In Hoogezand loopt de zadenbieb nu drie jaar en daar is het een groot succes. Iedereen kan er gratis zaden halen en de bibliotheek stelt het op prijs als er in het najaar ook weer wat zaden worden ingeleverd.