Op stage in de werkplaats van Garage Tulp in Sappemeer. Links Tom Klopman met eigenaar Albert Tulp.
Op stage in de werkplaats van Garage Tulp in Sappemeer. Links Tom Klopman met eigenaar Albert Tulp.

AJC blij met spontane stagesteun ondernemers

Algemeen

HOOGEZAND - Het Aletta Jacobs College is blij met de spontane medewerking van een aantal ondernemers in Midden-Groningen. In deze coronatijd, waarin er rekening moet worden gehouden met strenge veiligheidseisen, heeft een groot aantal van hen toch een stageplek geboden aan de derdejaars leerlingen vmbo. En dat is, zo vindt de directie van het AJC, best een compliment waard.

Deze maand gingen 110 leerlingen van de vier profielen Groen, PIE, Economie & Ondernemen en Zorg & Welzijn in het kader van loopbaanoriëntatie op stage bij een bedrijf of instelling om zo een realistisch beeld te krijgen van de beroepspraktijk, zodat ze ook een betere keuze kunnen maken voor een vervolgopleiding. Het was behoorlijk wennen voor veel van de stagiaires, die lang stil hebben gezeten door het vele online onderwijs. Een veel gehoorde opmerking op de werkvloer: ,,Ik merk dat de stagiair nog niet echt weet wat werken is. Hij heeft daarom veel aansturing nodig, maar is wel heel leergierig.’’

Eenzelfde ervaring had ook Albert Tulp van het gelijknamige autobedrijf in Sappemeer. Hij bood een stageplek aan Tom Klopman, leerling PIE (Produceren Installeren Energie). Tulp: ,,We bieden regelmatig leerlingen een stageplek, voornamelijk mbo-leerlingen. Een stage bieden aan een vmbo-leerling, die een relatief korte technische vooropleiding heeft, is wat lastiger.’’ Tom Klopman is blij met deze stageplek, waar hij ontdekte dat er veel meer bij komt kijken dan verwacht.

Als vervolg op deze loopbaanoriëntatie organiseert het dr. Aletta Jacobs College op 25 mei een speeddating-event met professionals uit het beroepsleven. De derdeklassers vmbo gaan dan in kleine groepjes online in gesprek met mensen die een beroep uitoefenen dat bij hun interesse aansluit.