Anneke Perdon vindt dat alle kinderen moeten kunnen zwemmen.
Anneke Perdon vindt dat alle kinderen moeten kunnen zwemmen.

PvdA stelt vragen over kinderen zonder zwemdiploma

Algemeen

HOOGEZAND - De PvdA-fractie in de gemeenteraad van Midden-Groningen heeft schriftelijke vragen gesteld aan B en W omtrent kinderen zonder zwemdiploma.

Het aantal kinderen tussen de 6 en 16 jaar dat geen zwemdiploma heeft zou de afgelopen jaren zijn verdubbeld. In 2018 ging het nog om 6 procent, vorig jaar was dat opgelopen naar 13 procent. Het inkomen van een gezin speelt een grote rol bij het behalen van een zwemdiploma: een kwart van de kinderen uit de armste gezinnen heeft geen enkel diploma, bij de rijkste gezinnen is dat maar 2 procent. 

In de gemeente Midden-Groningen kunnen ouders via Stichting Leergeld en bij het Meedoenfonds een vergoeding aanvragen voor hun kinderen die kan worden ingezet voor diverse doeleinden. Maar, zo wordt geconcludeerd, het maximumbedrag is meestal niet voldoende om het hele jaar zwemlessen te kunnen volgen. De opzet van het Meedoenfonds betekent dat er in de praktijk gekozen moet worden tussen bijvoorbeeld een schoolreisje, zwemles, of een tablet om huiswerk mee te maken. De PvdA zegt dat in andere gemeenten en provincies het kunnen meedoen aan zwemles los staat van andere tegemoetkomingen, om zo te bevorderen dat kinderen veilig zijn in het water. 

Raadslid Anneke Perdon wil nu van het college weten hoeveel kinderen in Midden-Groningen bij het verlaten van de basisschool geen zwemdiploma hebben en wat daarvan de aanleiding is. Ze wil specificaties in aantallen en per categorie. Ook wordt gevraagd of door de gemeente actief het belang van een zwemdiploma wordt gepromoot en of daarmee wel voldoende ouders worden bereikt. Tenslotte wordt gevraagd hoeveel ouders gebruik maken van het Meedoenfonds en of er signalen bekend zijn dat de bijdrage onvoldoende is.