De voormalige Rijks HBS aan de Noorderstraat in Sappemeer. (foto: Groninger Archieven)
De voormalige Rijks HBS aan de Noorderstraat in Sappemeer. (foto: Groninger Archieven)

Wandelend terug naar de tijd van Aletta Jacobs in Sappemeer

Algemeen

SAPPEMEER - Op vrijdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, organiseert Ontdek Midden-Groningen de eerste Aletta Avondwandeling. 

Tijdens dit gratis toegankelijke evenement gaan de bezoekers terug naar de tijd van Aletta Jacobs. De tweede helft van de 19e eeuw was de tijd van koetsen met paarden, scheepswerven langs het Winschoterdiep en turfwinning, maar ook de tijd van strijd voor gelijke rechten voor vrouwen, vrouwenkiesrecht en betere gezondheid. Overal langs de route, die loopt langs de Noorderstraat in Sappemeer van de Historische Scheepswerf Wolthuis tot en met de Doopsgezinde Kerk, zijn dingen te zien en te doen. 

Om een beeld te krijgen van het Sappemeer van toen zijn er voor volwassenen en kinderen leuke activiteiten. Deelnemers dragen zoveel mogelijk kleding uit die tijd of spelen iemand na. Zo vertelt Aletta Jacobs zelf over haar leven en doet een kapiteinsvrouw uit de doeken hoe zij in haar tijd een vrouw van de wereld was. Bij de Historische Scheepswerf Wolthuis kunnen kinderen klinken (zo werden schepen vroeger gemaakt), is de smid aan het werk en blussen vrijwilligers van het Brandweermuseum met materieel uit 1880. In de Koepelkerk vertellen Sanne Meijer en Iris van den Brand over de strijd van Aletta Jacobs en haar tijdgenoten voor het vrouwenkiesrecht. Bij Lak of Smak kan iedereen zich verkleden in kleding uit de 19e eeuw en daarvan foto’s maken. Tussen de locaties rijden twee koetsen waarmee beperkt een rit te maken is. In de Sint Willibrorduskerk kunnen kinderen zelf een linoafdruk maken en met een lichtje door de kerk lopen. In het Groninger Schaatsmuseum zie je hoe er werd geschaatst rond 1900 en in de Doopsgezinde Kerk is een wijnproeverij en wordt verteld over kroegen, kerken en andere gebouwen uit die tijd. Tussen de programmaonderdelen door iets eten en drinken kan bij onder meer Zonnehuis St. Josef, waar pannenkoeken worden gebakken en de Historische Scheepswerf Wolthuis, die passende scheepskost maakt. 

De wandeling start om 16.30 uur bij de voormalige Rijks HBS aan de Noorderstraat 151 in Sappemeer en duurt tot 20.00 uur. Cultuurwethouder Annemiek Hoesen van Midden-Groningen verricht de opening. Aan de hand van het programma kan ieder een eigen route uitstippelen langs de diverse activiteiten en locaties. Meer informatie is te vinden op www.ontdekmiddengroningen.nl.