De Wolthuiswerf in Sappemeer staat op 9 december weer in het teken van WinterWelVaart. (eigen foto)
De Wolthuiswerf in Sappemeer staat op 9 december weer in het teken van WinterWelVaart. (eigen foto)

WinterWelVaart op de Wolthuiswerf

Algemeen

SAPPEMEER - Bij de Historische Scheepswerf Wolthuis in Sappemeer vindt op zaterdag 9 december van 10.00 tot 17.00 uur de jaarlijkse WinterWelVaart plaats. Het thema is ‘de A’, het water dat door het Winschoterdiep met het dorp verbonden is en in vroegere tijden de weg naar zee was voor de in de gemeente gebouwde schepen.

De werfgebouwen staan vol marktkramen met interessante zaken en informatie. Met veel geduld en vakmanschap gebouwde modellen van coasters en binnenvaartschepen zijn te zien in de stands van Vaargroep Ekenstein en van Wicher en Harrie Patje. In de stand van de Stichting Zeesleepboot Holland is alles te horen en te bekijken over de betrouwbaarheid en degelijkheid van de in 1951 in Westerbroek gebouwde bergingssleper Holland. Ook de historie van de Veenkoloniale scheepsbouw en scheepvaart komt aan bod. 

Havengebeuren 
In de haven tegenover de werf zijn een aantal historische schepen gratis te bezichtigen. De Spes Mea is in 1902 gebouwd in Martenshoek en een van de mooiste schepen van de ‘Bruine Vloot’. Verder zijn de Gebroeders Luden, de legendarische KNRM-reddingboot van het station Oostmahorn en later Lauwersoog, de spitse praam Familietrouw, de luxemotor Nomadisch uit 1928 met haar unieke Nering-Bögel gloeikopmotor te zien en als tegenhanger de hypermoderne elektrisch aangedreven PW 18 van de provincie Groningen. Omdat WinterWelVaart en muziek bij elkaar horen treedt tussen 13.00 en 16.00 uur piratenkoor Voorwaarts Voorwaarts meerdere keren op.

In het Bezoekerscentrum kunnen bezoekers voor een gering bedrag genieten van het traditionele Captain’s Dinner en/of de legendarische Wolthuis gehaktballen, koffie, thee en dranken. De toegang is gratis en in de buurt is voldoende gelegenheid om te parkeren.