De GFT-inzameling in Midden-Groningen is vanaf volgende week weer om de veertien dagen.
De GFT-inzameling in Midden-Groningen is vanaf volgende week weer om de veertien dagen.

GFT-container weer om de veertien dagen geleegd

Algemeen

HOOGEZAND – De GFT-container, die sinds elke week werd geleegd in de gemeente Midden-Groningen, wordt vanaf nu weer elke veertien dagen geleegd.

Begin dit jaar werd door het gemeentebestuur een door de raad aangenomen motie uitgevoerd, waardoor de inwoners dit jaar een maand langer elke week hun gft-container bij de weg konden zetten. Dit jaar kon de ‘groenafvalbak’ van 1 april tot 1 november elke week aan de straat worden gezet. 

Het GFT-afval wordt sinds 2020 tussen 1 april en 1 oktober elke week ingezameld. In die maanden is er meer tuinafval en door de hogere temperaturen stinkt het GFT-afval sneller. Van 1 oktober tot 1 april werd er om de veertien dagen ingezameld, maar de praktijk wees uit dat door weersveranderingen de warme periode iets verschuift. De afgelopen jaren hadden inwoners ook in oktober nog veel GFT-afval. Daarom werd dit jaar het GFT-afval ook in die maand elke week opgehaald. 

Aan het einde van het jaar kijkt de gemeente of de maatregel goed heeft gewerkt en wordt gekeken naar de planning voor 2024. Het GFT inzamelen kost de gemeente 14.000 euro per week. De inzameling valt buiten de (betaalde) Diftar-regeling en is voor de burger gratis. Afvalinzameling vindt plaats volgens een jaarplanning. Voor het eind van het jaar wordt de planning voor het nieuwe jaar vastgesteld en bekend gemaakt. Of de wekelijkse lediging ook volgend jaar een maand langer gaat duren is nog niet bekend. Vorige week was er een informatiebijeenkomst binnen de gemeenteraad en daaruit kwam dat diverse aangedragen mogelijkheden zullen worden onderzocht, ook hoe de kosten wat lager kunnen.