De laadpalen achter het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand.
De laadpalen achter het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand.

Laadpalen bij gemeentehuis Midden-Groningen niet voor particulieren

Algemeen

HOOGEZAND – De laadpalen voor elektrische auto’s achter het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand zijn alleen bedoeld voor de gemeente Midden-Groningen en mogen niet worden gebruikt door particulieren.

Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten na schriftelijk vragen van de VVD-raadsfractie. De VVD stelde dat laadpalen die met gemeenschapsgeld zijn gerealiseerd ook door de gemeenschap gebruikt zouden moeten kunnen worden. B en W denken daar echter anders over. Zij antwoorden de VVD dat de laadpalen zijn geplaatst om nu en in de toekomst elektrische gemeentelijke voertuigen op te laden. De laadpalen zijn verbonden met de meterkast van het gemeentehuis. Het openbaar aanbieden van deze private laadpalen brengt veel administratie en kosten met zich mee. Het is volgens B en W daarom eenvoudiger meer publieke palen te realiseren.

Op dit moment is er één publieke laadpaal met twee laadpunten naast het Huis van Cultuur en Bestuur, maar in de nabije toekomst zullen er meer publieke laadpalen gerealiseerd worden in dat gebied. De voorbereidingen daarvoor zijn al getroffen. Zoals in de (gemeentelijke)laadvisie staat neemt de gemeente de verantwoordelijkheid voor het faciliteren van een degelijk publiek laadnetwerk. Inwoners kunnen een aanvraag bij de gemeente indienen voor een laadpaal in de openbare ruimte.