Wethouder Erik Drenth heeft de leenauto onthuld en kijkt hoe hij zit.
Wethouder Erik Drenth heeft de leenauto onthuld en kijkt hoe hij zit.

Proef met elektrische deelauto gestart in Hoogezand

Algemeen

HOOGEZAND - De eerste volledig elektrische deelauto in Hoogezand is vrijdagmiddag onthuld door wethouder Erik Drenth van de gemeente Midden-Groningen.

Het is een proef voor deze gemeente. Eerder al startten de provincie Drenthe, Regio Groningen–Assen en Century Autogroep met een proef met deelauto’s op dertien locaties in Groningen en Drenthe. De elektrische deelauto staat vanaf nu achter het Huis van Cultuur en Bestuur aan een van de laadpalen. Wethouder Erik Drenth: ,,De gemeente Midden-Groningen doet graag mee aan deze proef. Op veel plekken in onze regio staan al deelauto’s, maar in Midden-Groningen nog niet. Ik denk dat deelauto’s toekomst hebben. Het is belangrijker om gebruik te kunnen maken van een auto dan om eigenaar te zijn. Deze pilot is daarom een waardevolle aanvulling op het vervoersaanbod in onze gemeente. Ik hoop dat we op deze manier duurzaam reizen kunnen stimuleren.’’ 

Het doel van de proef is dan ook te ervaren hoe deelmobiliteit daarin een rol kan spelen. Volgens de partijen zijn de deelauto’s een belangrijke toevoeging op het mobiliteitsaanbod van beide provincies. Zo kan de deelauto een overstap naar elektrisch rijden gemakkelijker maken, en zijn de tarieven gunstig omdat de deelauto door meerdere bestuurders kan worden gebruikt. De gebruiker heeft geen zorgen over verzekeren of onderhoud en schoonmaken van de deelauto. Met de app Century Deelmobiliteit, kan men gemakkelijk de deelauto reserveren, openen en afsluiten. De deelauto kan overal mee naartoe genomen worden, maar moet uiteindelijk weer geparkeerd worden op de plaats waar hij vandaan komt. Op die manier is de deelauto altijd op de juiste plek te vinden. ,,Om de deelauto te kunnen gebruiken moet men wel lid worden en een abonnement nemen’’, aldus een woordvoerder. Dat kan ook weer via de app. Dan kan op afspraak de auto worden geleend. Dat kan voor een half uur, en uur of een hele dag. Via de app kunnen andere belangstellenden dan zien wanneer de auto beschikbaar is. Willen meerdere mensen de auto op ongeveer dezelfde tijd lenen, dan geldt ook hier het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’.

De proef gaat twee jaar duren en wordt dan door de Rijksuniversiteit Groningen geëvalueerd. Op basis van de uitkomsten willen de partijen kijken wat het gebruik is van de deelauto’s en wat de opties voor de langere termijn zijn. Meer informatie over de deelauto en de tarieven is te vinden op www.century.nl/deelmobiliteit.