(foto: Henk Landlust)
(foto: Henk Landlust)

Lezing André Pleszynski in De Broeckhof

Algemeen

ZUIDBROEK - De Historische Kring Menterwolde organiseert op woensdag 27 september een lezing door André Pleszynski in De Broeckhof in Zuidbroek. 

Pleszynski, senior KNA-archeoloog bij MUG Ingenieursbureau, vertelt over de resultaten tijdens de opgravingen rond de bouw van de stikstoffabriek in de Tussenklappenpolder in Zuidbroek. Het gaat om een gebied van 16,5 hectare waarin de hoofdgeul van de oude Ae en meerdere zijtakken onderzocht zijn. Ook waren er op het terrein verschillende dekzandkoppen, die voornamelijk vindplaatsen tot in het midden mesolithicum opleverden. Toch zijn er ook aanwijzingen voor menselijke activiteit in de perioden daarna. Speciale aandacht verdient ook het middeleeuwse houten bruggenhoofd wat zich aan de Legeweg bevond. Dit bijzondere bruggenhoofd is uitvoerig onderzocht en in zijn geheel meegenomen voor nadere analyse. De resultaten daarvan zullen in de lezing gedeeld worden.

Als er tijd is zal Pleszynski ook iets over omliggende projecten vertellen waar hij persoonlijk bij betrokken was, zoals werkzaamheden in het kader van de aanleg van het zuidoostelijke deel van het Klaverblad bij Zuidbroek. Pleszynski is bij veel mensen bekend door de vondst van tapkranen op het terrein van de voormalige Onstaborg in Sauwerd.

De lezing begint om 20.00 uur. Leden van de HKM kunnen gratis naar binnen, andere belangstellenden betalen 4 euro. Consumpties zijn voor eigen rekening.