Afbeelding

Lezing over oorlogsboek in De Menterne

Algemeen

MUNTENDAM - Peter Sierksma geeft op uitnodiging van de Historische Kring Menterwolde op donderdag 13 april een lezing over het boek ‘Mijnheer, dat weiger ik’ in MFC De Menterne in Muntendam. 

Het is 16 november 1942. Pieter Kapenga, geboren in Muntendam en hoofdagent in Kampen, wordt bij zijn korpschef geroepen voor een ‘opdracht die zo onopvallend mogelijk moet worden uitgevoerd’. Het gaat om de deportatie van Joodse stadsgenoten naar Westerbork. Kapenga weigert en komt terecht in Kamp Vught en daarna in Dachau. Hij overleeft, maar spreekt er nooit meer over. Dit tot verdriet van zijn kleinzoon, historicus Peter Sierksma. Bijna 80 jaar later probeert hij de achtergronden van zijn grootvaders weigering te achterhalen. 

Het boek ‘Mijnheer, dat weiger ik’ is eind 2021 verschenen en Sierksma zal tijdens deze bijzondere lezing het verhaal van zijn opa delen met de aanwezigen. De avond in De Menterne begint om 20.00 uur. Leden van de Historische Kring Menterwolde kunnen de lezing gratis bijwonen, andere belangstellenden betalen 4 euro. Consumpties zijn voor eigen rekening.