De noodopvang in de Eurohal in Zuidbroek gaat in september dicht.
De noodopvang in de Eurohal in Zuidbroek gaat in september dicht.

Noodopvang asielzoekers in Zuidbroek sluit in september

Algemeen

ZUIDBROEK - De noodopvang voor asielzoekers in de Eurohal in Zuidbroek gaat in september dicht.  

,,Dat is definitief’’, zegt burgemeester Adriaan Hoogendoorn van de gemeente Midden-Groningen. Er zijn dan precies een jaar 500 asielzoekers opgevangen in Zuidbroek en de afspraak dat het na een jaar stopt, is een hard gegeven waar niet aan gaat worden getornd.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn over de verlenging: ,,Er is door onze inwoners in Zuidbroek vrij ontspannen gereageerd op de komst van de noodopvang, wat toch een aanzienlijke verandering is voor een dorp. De contacten zijn begripvol, waardig en opbouwend verlopen. Het afgelopen half jaar waren buiten de noodopvang bijna geen incidenten, wat heel fijn is. En dat willen we ook zo houden. Daarom was een van onze voorwaarden dat de Koninklijke Marechaussee tot september actief blijft in en om Zuidbroek.’’ 

De gemeente Midden-Groningen heeft in september 2022 toegezegd mee te werken voor een half jaar met een optie tot verlenging met nog een half jaar. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: ,,Dat is bestaand beleid en er is geen ruimte meer om mee te werken aan een mogelijke verlenging. In maart loopt het eerste half jaar af en dat wordt met een half jaar verlengd onder dezelfde voorwaarden, zoals eerder ook is afgesproken. Met het COA hebben we gekeken naar hoe de situatie is en er zijn geen problemen geweest.’’

Problemen in de noodopvang zijn er onlangs wel geweest toen asielzoekers onderling na enig duw- en trekwerk met elkaar op de vuist gingen. De politie en marechaussee rukten toen massaal uit naar de Eurohal. Hoogendoorn bevestigt dat. ,,Er zijn asielzoekers die doorstromen naar de reguliere azc’s en dat aantal wordt dan in de noodopvang in Zuidbroek weer aangevuld. Dat is soms ook een reden voor onrust zoals laatst. Er kwam een vrij grote nieuwe groep, voornamelijk Syriërs, die ook in hun familie slachtoffers hadden van de aardbevingen en nu wachten op een vervolgprocedure. En dan slaat de vlam soms wel eens in de pan’’, aldus de burgemeester.

Hij zegt dat ondanks dat het in Zuidbroek een noodopvang is ‘de menswaardigheid in de opvang de maximale aandacht moet krijgen’. ,,Ondanks dat het een noodopvang is, is de situatie voor de mensen daar verre van optimaal’’, aldus de burgemeester, die nog eens benadrukt dat sluiting in september een ‘hard gegeven is’.