Het sterk verpauperde pand dat de gemeente nu heeft aangekocht en waar 'mooie plannen' voor worden gemaakt.
Het sterk verpauperde pand dat de gemeente nu heeft aangekocht en waar 'mooie plannen' voor worden gemaakt.

‘Mooie plannen’ voor sterk verpauperd hoekpand in Hoogezand

Algemeen

HOOGEZAND – Het gemeentebestuur van Midden-Groningen heeft vrijdag de definitieve koopakte ondertekend over de aankoop van het pand Meint Veningastraat 144 in Hoogezand.  Met de aankoop is een bedrag gemoeid van één miljoen euro. De gemeente heeft laten weten ‘mooie plannen’ te willen maken voor deze locatie.

Het sterk verpauperde pand is al jarenlang een doorn in het oog van opeenvolgende gemeentebesturen en omwonenden. ,,We gaan er nu zelf mooie plannen voor maken en daar gaan we dan mee aan de slag. Het is een grote ergernis voor veel inwoners van deze gemeente’’, zegt wethouder Erik Drenth. Wat die mooie plannen zijn, daarover is nog geen duidelijkheid, behalve dan dat het gebouw te zijner tijd gesloopt gaat worden. Drenth: ,,We moeten ook een oplossing zoeken voor de huurders die er momenteel nog inzitten. We gaan met hen in gesprek.’’ Aan de huurders kan geen termijn worden gesteld waarop ze eruit moeten, zegt de wethouder desgevraagd.

Het verwaarloosde pand op een prominente zichtlocatie in Hoogezand is een doorn in het oog van de gemeente, bewoners en provincie. Door aankoop van het pand is de volledige regie van de ontwikkeling nu in handen gekomen van de gemeente. Dat gaat, zo laten B en W weten, ‘de beeldkwaliteit van Hoogezand, de leefomstandigheden in de directe nabijheid en het aanzien van Hoogezand zeer ten goede komen’. Er wordt nu toegewerkt naar een oplossing voor herstel van de beeldkwaliteit op korte termijn. ,,Daarna beraden we ons op een toekomstige en duurzame ontwikkelrichting van deze locatie’’, aldus Drenth.

Het pand is door de gemeente aangekocht voor een bedrag van 1 miljoen euro. Dat bedrag is gefinancierd uit diverse geldstromen, waaronder een investeringskrediet van 750.000 euro, waartoe de gemeenteraad al op 22 oktober 2020 had besloten. De overige 250.000 euro wordt gefinancierd uit het budget voor het project Verpauperde panden vanuit de Nationaal Programma Groningen, en/of ‘Vernieuwing Stadshart’.