Afbeelding

Gaskraan in Groningen gaat per 1 oktober dicht

Algemeen

REGIO - De gaswinning in Groningen stopt per 1 oktober. Dat heeft staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw laten weten.  

Daarmee komt na zestig jaar een einde aan de gaswinning uit het Groningenveld. Vijlbrief: ,,De gaswinning in Groningen stopt en dat is een belangrijk moment na decennia van gaswinning en vooral de gevolgen van die gaswinning voor Groningers. De problemen van Groningers zijn nog niet opgelost en helaas zullen de bevingen nog jaren doorgaan, maar de bron van alle ellende is vanaf oktober dicht.’’

Een voorwaarde om te kunnen stoppen is dat de stikstoffabriek in Zuidbroek af is. Gasunie Transport Services heeft laten weten dat de fabriek op 1 oktober volledig in gebruik kan worden genomen. Met die fabriek kan H-gas, het gas zoals dat op de meeste plekken in de wereld in de grond zit, worden omgezet naar L-gas dat vergelijkbaar is met Groningengas. Vanwege de onzekere internationale situatie door de oorlog in Oekraïne bestaat er komend gasjaar nog wel de mogelijkheid om met de elf nog bestaande productielocaties toch in beperkte mate gas te winnen in zeer uitzonderlijke situaties. Het gaat dan om het tijdelijk opstarten tot waakvlamniveau als er zeer strenge kou voorspeld is. 

De laatste elf productielocaties worden vanaf 1 oktober 2024 definitief gesloten. In maart of april 2024 is duidelijk hoe vol de bergingen na de winter zitten, hoe de nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek functioneert en in hoeverre er minder vraag naar gas is door bijvoorbeeld energiebesparing en in hoeverre het aanbod van LNG is gestegen.