Raadsleden luisteren naar de presentatie van de initiatiefnemers van het Sociaal Plein.
Raadsleden luisteren naar de presentatie van de initiatiefnemers van het Sociaal Plein.

Initiatiefnemers presenteren Sociaal Plein aan raad M-G

Algemeen

HOOGEZAND – De initiatiefnemers van een Sociaal Plein binnen de gemeente Midden-Groningen hebben donderdagmiddag hun plan gepresenteerd aan de gemeenteraad.  

Die lijkt niet afwijzend tegenover een dergelijk initiatief te staan, al zijn er - en dat wordt ook logisch gevonden - nog veel open vragen. De initiatiefnemers - Bert Kolk van Humanitas, Henk Slagter van Kledingbanken Maxima en Irma van der Meij en Wout de Boer van voorheen Midden-Groningse Uitdaging - hebben een gedetailleerd projectplan uitgewerkt. 

Midden-Groningen behoort tot de gemeenten met een hoog gebruik van maatschappelijke ondersteuning. De ambitie is om als verbinder op te treden en een brug te slaan tussen diverse sociaal-maatschappelijke (vrijwilligers)organisaties. Het Sociaal Plein is in beginsel een gebouw waarin sociaal-maatschappelijke (vrijwilligers)organisaties zijn ondergebracht in één pand, een gebouw met een open karakter waar ieder zich welkom voelt. Door in het gebouw veel met elkaar in contact te zijn kunnen medewerkers van organisaties ook naar elkaar doorverwijzen of van elkaar leren. Iedere organisatie heeft in het Sociaal Plein een eigen ruimte.

Met de komst van het Sociaal Plein hoeven inwoners van Midden-Groningen die ondersteuning nodig hebben niet meer te zoeken waar ze terecht kunnen. Daar is vrijwel alle ondersteuning ondergebracht en kan eenvoudig bekeken worden door wie de inwoner het beste geholpen kan worden. Een plek voor het gebouw is er nog niet, maar moet, aldus de initiatiefnemers, wel centraal liggen. Het zou een bestaand gebouw, maar ook nieuwbouw kunnen zijn en om het financieel rond te krijgen zal ‘op veel paarden moeten worden ingezet’. De aanwezige raadsleden van diverse partijen zijn positief, al zullen in een later stadium de puntjes verder op de i moeten worden gezet.