Het Loeg in Muntendam, dat er over niet al te lange tijd heel anders gaat uitzien.
Het Loeg in Muntendam, dat er over niet al te lange tijd heel anders gaat uitzien.

Het Loeg in Muntendam krijgt totaal ander aanzien

Algemeen

MUNTENDAM - ,,We hebben nadrukkelijk de aanwonenden van het Loeg in Muntendam betrokken bij het aanpakken van het Loeg. De aanwonenden kunnen zich nu in de plannen vinden. De burgers hebben hierbij een duidelijke rol gespeeld’’.

Dat zegt wethouder Markus Ploeger van de gemeente Midden-Groningen over een toch wel rigoureuze aanpak van het Loeg, de belangrijke doorgaande weg van Muntendam naar Zuidbroek. Er zijn twee belangrijke items die verbetering behoeven: de riolering en de verkeersafwikkeling. Naast de riolering is ook het soms drukke, te snel rijdende verkeer een doorn in het oog van de aanwonenden van het Loeg. Als de riolering toch zou worden vervangen was het in dit geval logisch ook een andere wegbedekking aan te leggen. In plaats van asfalt neigde de gemeente naar klinkers, maar vond de aanwonenden op haar pad, die klinkers met meer lawaai niet zagen zitten. De gemeente heeft, na een eerdere informatieavond vorige zomer, geluisterd aan de aanwonenden en de klinkers laten varen. Er komt weer asfalt, maar er komen wel een aantal in het oog springende wijzigingen in de structuur van het Loeg. 

Aanleiding voor de herinrichting van het Loeg is het huidige rioolstelsel dat aan vervanging toe is. Hiervoor in de plaats komt een gescheiden stelsel waar regenwater en vuilwater apart wordt afgevoerd: het regenwater naar open water en het vuile water - afkomstig van keuken, douche en toilet - wordt afgevoerd naar de rioolwaterzuivering. Van alle woningen wordt de vuilwateraansluiting overgezet op het nieuwe rioolstelsel en er wordt een extra aansluiting op de erfgrens van alle percelen gerealiseerd voor regenwaterafvoer. Bewoners kunnen zelf het water van de daken hierop aansluiten. 

Wat het verkeer betreft ervaren bewoners met name overlast door de hoge snelheid. Om de straat veiliger te maken wil de gemeente de maximumsnelheid verlagen, gelijkwaardige kruisingen maken en wegversmallingen aanbrengen. Er komt een 30-kilometerzone vanaf de Kerkstraat naar de Tussenklappen. Dat betekent dat alle kruispunten gelijkwaardig worden: er komen geen drempels, maar wel wegversmallingen en smalle bomen aangeplant. Aan de zijde van de Kerkstraat worden de versmallingen gecombineerd met parkeerplaatsen. De gemeente vraagt de bewoners ook mee te denken over de te planten bomen in de straat.

De gemeente is in 2022 gestart met de voorbereidende werkzaamheden en er is een inloopavond georganiseerd voor de aanwonenden. De bewoners zijn geïnformeerd over de plannen om de riolering te vervangen en gevraagd om over de herinrichting van Het Loeg na te denken. De meerderheid bleek niet voor klinkers, maar juist voor asfalt te zijn. De grootste zorg is dat klinkers geluid- en trillingenoverlast veroorzaken. Vervolgens heeft de gemeente drie verschillende onderzoeken gedaan, waaruit is gebleken dat in de huidige situatie (verharding van asfalt) het geluid en trillingen nog binnen de normen vallen. Echter, omdat het een drukke verkeersroute is en de omwonenden voor asfalt kiezen is toch besloten het nieuwe wegdek uit te voeren met asfalt. 

Wanneer daadwerkelijk met de werkzaamheden wordt gestart is volgens wethouder Ploeger op dit moment nog niet te zeggen. Binnenkort ontvangen bewoners en de dorpsraad van Muntendam meer informatie in een nieuwsbrief.