De afgelopen maanden werd door de gemeente op diverse plaatsen al informatie gegeven over eigen ideeën van wijk- of dorpsbewoners.
De afgelopen maanden werd door de gemeente op diverse plaatsen al informatie gegeven over eigen ideeën van wijk- of dorpsbewoners.

Extra geld voor wensen inwoners Midden-Groningen

Algemeen

HOOGEZAND – Het gemeentebestuur van Midden-Groningen wil inwoners en bedrijven die zelf een idee of plan hebben zo goed mogelijk helpen. Daarom wordt meegedaan aan de nieuwe LEADER+-regeling.

Hierdoor komt vijf jaar lang extra geld beschikbaar voor plannen en ideeën van inwoners, ondernemers en organisaties. Het gaat bijvoorbeeld om plannen op het gebied van economie, toerisme en sport als sociale verbinding en gezondheid. In 2021 is de tevredenheid van inwoners over de gemeente onderzocht. Op basis daarvan heeft het college acties genomen om meer te werken vanuit de wensen en ideeën van inwoners zelf. Voor inwoners zijn nieuwe subsidies beschikbaar. Ook wordt duidelijk aangegeven hoe de gemeente kan helpen om plannen verder uit te werken.

Sinds eind vorig jaar zijn er ook vergoedingen voor de dorps- en de wijkplannen. Alle 37 dorpen en wijken hebben een vaste dorps- of wijkwethouder en een gebiedsregisseur. Alle dorpen en wijken kunnen een eigen plan voor de toekomst maken en subsidie krijgen voor het maken en het uitvoeren van deze plannen. Het gemeentebestuur wil dat iedereen snel antwoord krijgt op de plannen. Hierin moet ook duidelijk staan wat iemand van de gemeente kan verwachten. Er wordt naar gestreefd dat inwoners binnen twee werkdagen door een gemeenteambtenaar terug worden gebeld en vragen binnen drie werkweken af te handelen. Inwoners kunnen ook gemakkelijker een melding over de openbare ruimte doorgeven en krijgen een duidelijke reactie wat er met die melding is gebeurd is. 

Volgende maand wordt het ‘Programmaplan Gebiedsgericht werken’ behandeld in het college. Daarin staat wat de gemeente al heeft gedaan en wat ze de komende jaren gaat doen. Het doel is om inwoners meer invloed te geven en beter aan te sluiten bij wat er in een dorp of wijk leeft.