Werk van Barbara van Houten.
Werk van Barbara van Houten.

Nieuwe tentoonstelling in Fraeylemaborg

Algemeen

SLOCHTEREN - ‘Mesdag + Van Houten: het zit in de familie’ is de nieuwe tentoonstelling die vanaf vandaag is te zien in de Fraeylemaborg in Slochteren.

Zit kunst in de genen? Ontstaat het door opvoeding en omgeving? Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van een opmerkelijke kunstenaarsfamilie aan het Damsterdiep in de stad Groningen. Vijf leden van deze familie komen aan bod: Sientje Mesdag van Houten (1834-1909) en Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) bouwden vanuit Den Haag succesvolle carrières op. Sientje deelde haar atelier een paar jaar met haar nichtje, de eigenzinnige etser en schilder Barbara van Houten (1862-1950). 

In het huis aan het Damsterdiep werd de volgende generatie Van Houten geboren. Van de zes kinderen kozen Gerrit van Houten (1866-1934) en Alida van Houten (1868-1960) ook voor de kunst. Gerrit vol passie en overtuiging, Alida had een bredere interesse en hield zich ook bezig met muziek. Met meer dan 60 schilderijen, tekeningen en etsen geeft de tentoonstelling een beeld van de vijf kunstenaars; hun werk, hun leven en hun onderlinge relaties. Naast de zeezichten van Mesdag en de kleuren van Sientje zijn de hoogtepunten een stemmig aanzicht op Groningen van de 19-jarige Gerrit, een enorm stilleven van Barbara waar haar passie voor schilderen vanaf spat en de ingetogen precisie van Alida’s stillevens. 

De tentoonstelling, die tot en met 18 juni duurt, gaat verder in de borg, met een nieuwe opstelling in de Gerrit van Houten-kamer. Omringd door stillevens van de familie Van Houten, kunnen bezoekers zelf een stilleven schetsen.