Hoe oude fruitrassen te enten wordt uitgelegd en gedemonstreerd tijdens de entdag. (foto: Koos van der Spek)
Hoe oude fruitrassen te enten wordt uitgelegd en gedemonstreerd tijdens de entdag. (foto: Koos van der Spek)

Entdag fruitrassen in werkschuur Fraeylemaborg

Algemeen

SLOCHTEREN – Wie meer wil weten over het enten van (oude) fruitrassen kan op zaterdag 4 maart terecht in de schuur van de Fraeylemaborg in Slochteren. 

Daar organiseren de Vrienden van het Oude Fruit een entdag met de mogelijkheid fruitboompjes te (laten) enten. Bij enten wordt op een onderstam van een zaailing of op een speciaal geselecteerd type onderstam een takje van een boom van een bijzonder fruitras vastgezet. Die ent vergroeit met de onderstam en groeit uit tot de stam van een fruitboom. Enten is nodig, omdat fruitrassen zich niet door zaad laten vermeerderen. Uit een gezaaid pitje van een appel komt een boompje op dat meestal minderwaardige appels geeft, vaak te kleine en zoete vruchten, maar vrijwel nooit een appel met de kwaliteit van de oorspronkelijke appel. Door enten kunnen ook zeldzame oude fruitrassen in stand worden gehouden. 

Op zaterdag 4 maart zullen de aanwezige pomologen - tegen een kleine vergoeding voor materiaalkosten - fruitboompjes enten. Er is enthout aanwezig van oude fruitrassen die in Noord-Nederland thuis horen. Het gaat om appels als de Drentse Paradijs, Groninger Kroon, de ouderwetse Goudreinet, Franse Kroon, Notaris, Sedeling, Sterappel en Zoete Kroon. Voorbeelden van stoofperen zijn Brederode, Harm Harkes Peer (Pondspeer) en Winterbergamot. De handperen hebben namen als Beurré de Merode, Juttepeer, Suikerpeer en Zwijndrechtse Wijnpeer. Ook zijn er kwetsen en pruimen zoals de Reine Claudes. 

Men kan ook zelf enthout meenemen van een eigen fruitboom waarvan men een jonge boom zou willen hebben. Die kan men op deze dag leren enten of door een deskundige laten enten. Als men een ent van een eigen fruitboom wil laten enten, dan kan men het beste enkele stevige eenjarige scheuten afknippen en meenemen. De entdag vindt plaats van 10.00 tot 16.00 uur, de toegang is gratis.