Een zelfportret van Rein Pol in de badkamerspiegel.
Een zelfportret van Rein Pol in de badkamerspiegel.

Tentoonstelling Rein Pol in Fraeylemaborg

Algemeen

SLOCHTEREN - Wie weet nog wat een Blauwe Engel is? Vanaf zaterdag 15 oktober is bij de Fraeylemaborg in Slochteren een tentoonstelling te zien met schilderijen van Rein Pol uit Groningen. 

Bij veel mensen is hij bekend geworden door zijn schilderijen van de Blauwe Engel. Dit was een dieseltrein van de NS met een opvallende blauwe kleur en aan de voorkant een logo met twee vleugels. Later werden deze treinen rood geschilderd, maar ze hielden hun oude bijnaam. Pol schilderde deze karakteristieke trein in allerlei seizoenen en landschappen. De kunstenaar heeft naast de Blauwe Engel gevarieerde onderwerpen gekozen en schiep een boeiend en gevarieerd oeuvre. Hij schilderde stillevens, landschappen, bomen, planten, muziekinstrumenten, dieren en (zelf)portretten.

Pol kreeg zijn opleiding aan Kunstacademie Minerva en kreeg les van onder anderen Diederik Kraaypoel, Wout Muller en Matthijs Röling. Later werd hij zelf docent aan Minerva en eveneens bij de Klassieke Academie in Groningen. Vanaf 1976 is Rein Pol beroepsmatig werkzaam als kunstschilder. Als fijnschilder van autobiografische fictie wordt hij wel gerekend tot de Noordelijke Figuratieven. Elk thema dat Pol schildert wordt verbeeld in een heldere, harmonische compositie met grote aandacht voor lichtval, stofuitdrukking, ruimte- en kleurwerking. De schilderijen zijn niet bedoeld als exacte kopie van de werkelijkheid om ons heen, maar als verbeelding van de éigen werkelijkheid. Hij heeft steeds een scherp oog voor de zeggingskracht van schijnbaar onbeduidende details.

In de Fraeylemaborg is het werk van Pol te zien in de tentoonstellingsruimte in het Koetshuis, maar ook in de borg zelf. Ook is de ‘Pollegorie’ te zien, een imposant manshoog veelluik uit 2009, met verhalen uit Pols verleden, heden en toekomst. Het is een zes meter brede hommage aan het Noordelijk Realisme met familie, vrienden en veel bekenden uit de kunstwereld.

De tentoonstelling is te bekijken van 15 oktober tot en met 26 februari 2023.