Eén van de werken uit de Portanier-collectie van de Fraeylemaborg.
Eén van de werken uit de Portanier-collectie van de Fraeylemaborg.

Kleurrijke keramiek van Gilbert Portanier in de Fraeylemaborg

Algemeen

SLOCHTEREN - In het Koetshuis van de Fraeylemaborg in Slochteren is vanaf 6 november een tentoonstelling te zien met kleurrijke keramiek van de bekende Franse keramist Gilbert Portanier. In de collectie van de Gerrit van Houten Stichting, eigenaar van de Fraeylemaborg, bevinden zich tientallen objecten van deze kunstenaar. Ze werden aangekocht in 1975 en zijn nooit eerder tentoongesteld. Ze worden aangevuld met prachtige bruiklenen uit de eigen collectie van Portanier. 

Gilbert Portanier, geboren in 1926, woont en werkt in Vallauris in Zuid-Frankrijk. Na de kunstacademie in Parijs en een periode in Brussel trok hij in 1948 naar Vallauris aan de Franse Riviera. Hij ontmoette daar Picasso, die in dit pottenbakkersdorp intensief experimenteerde met keramiek. Vallauris kreeg door Picasso grote aantrekkingskracht op andere kunstenaars en werd een levendig keramiekcentrum met een bekend Picassomuseum.

Portanier maakte zich het pottenbakkersvak eigen en ontwikkelde een eigen stijl. Hij werkte eerst vele jaren met de rode ijzerhoudende klei uit de streek. Hij decoreerde vazen en schotels binnen kleurige randen met vooral grafische voorstellingen. Later gebruikte hij uitsluitend witbakkende klei, die hij beschilderde met kleurrijke voorstellingen. Voor Portanier is keramiek een medium om gevoelens, emoties en de geneugten van het leven te vertalen.

Gilbert Portanier was oorspronkelijk opgeleid als schilder. Dat is te zien aan zijn liefde voor decor en kleur. Hij is ook bekend door zijn variatie aan vormen, variërend van klassiek tot barok. Deze vormen zijn altijd verrassend en lijken ontworpen om de schilderingen tot leven te brengen.

In de tentoonstelling in de Fraeylemaborg, die te zien is tot en met 15 april 2022, zijn naast de stukken uit de eigen collectie ook ruim veertig objecten opgenomen uit de collectie van Portanier.