Wethouder Drenth opent samen met leerling Zoë de Bibliotheek op School in Zuidbroek.
Wethouder Drenth opent samen met leerling Zoë de Bibliotheek op School in Zuidbroek.

Bibliotheek op School opent op OBS De Tandem

Algemeen

ZUIDBROEK – Met een klein feestje voor de honderd leerlingen van openbare basisschool de Tandem in Zuidbroek werd dinsdagmiddag de Bibliotheek op School geopend. 

Wethouder Erik Drenth van de gemeente Midden-Groningen knipte samen met leerling Zoë een lint door, waarna iedereen de bibliotheek kon gaan bekijken. De Tandem had al een bibliotheek onder eigen beheer, maar nu slaan onderwijs, bibliotheek en gemeente de handen ineen om de taal- en informatievaardigheden van jongeren naar een hoger niveau te tillen. ,,Lezen is uitermate belangrijk. Kinderen leren zo heel veel nieuwe woorden en het helpt je verder in de schoolcarrière’’, aldus Drenth. De gemeente betaalt 5/6 deel, de school 1/6 deel van de bibliotheekkosten. 

Hannah Sietzema, bibliotheek-leesconsulente: ,,Structurele aandacht voor lezen en leesplezier is de basis. Lezen is een vaardigheid die je bij elk vak, en trouwens je hele leven, nodig hebt. Wie goed kan lezen, kan de wereld beter begrijpen. Maar lezen gaat niet vanzelf, daar moet je in investeren. Het is belangrijk om leerlingen te laten ervaren dat lezen leuk kan zijn. En dat doen we met de Bibliotheek op school.’’ Het succes van Bibliotheek op School is de nauwe samenwerking tussen school en bibliotheek. Iedereen doet mee: directie, leerkrachten, leesconsulent en leerlingen. Elk jaar stellen de school en de bibliotheek een plan op met doelen en activiteiten. Aan de hand daarvan is er dagelijks aandacht voor lezen en mediawijsheid. Voor boeken kunnen de leerlingen terecht in de schoolbibliotheek, die een gevarieerde en actuele collectie heeft. 

Voordat het lint werd doorgeknipt las de voorleeskampioen van De Tandem, de 11-jarige Yvaine uit groep 8, het gedicht ‘Mooie woorden’ voor. De Tandem is de een-na-laatste school in Midden-Groningen die meedoet met het bibliotheekproject. De school in Harkstede volgt nog.