Een prima sfeer en veel te zien bij de WinterWelVaart in Sappemeer.
Een prima sfeer en veel te zien bij de WinterWelVaart in Sappemeer.

Gezellige sfeer bij WinterWelVaart in Sappemeer

Algemeen

SAPPEMEER – Het was koud, het vroor en het was wat mistig, maar dat deed zaterdag weinig af aan de sfeer tijdens de WinterWelVaart in en bij Historische Scheepswerf Wolthuis in Sappemeer.

Aan de hand van het thema ‘Scheepsbouw’ was er van alles te zien over de al eeuwenlang langs het oude Winschoterdiep gebouwde schepen, die alom bekend waren om hun degelijkheid en betrouwbaarheid. Ook op het gebied van innovatieve scheepsontwerpen loopt men nu voorop. Alle aspecten daarvan waren te bekijken in de diverse stands. Dat coasters en binnenvaartschepen daarnaast ook mooi kunnen zijn, bewezen de vele tentoongestelde scheepsmodellen van de Vaargroep Ekenstein. De historie van de Veenkoloniale scheepsbouw en scheepvaart kwam ook aan bod. 

In de haven, tegenover de werf, waren diverse producten van de werven te bezichtigen. De ‘Gebroeders Luden’, de legendarische KNRM reddingboot, de spitse praam ‘Familietrouw’, gebouwd in 1894 en een van de oudste nog varende monumenten en de luxemotor ‘Nomadisch’ uit 1928, met haar unieke Nering-Bögel gloeikopmotor. In het vrachtruim was een expositie te zien van de Kunstkring Kropswolde. Het kijken kon worden afgewisseld met luisteren naar optredens van het Piratenkoor Voorwaarts Voorwaarts en de bluesband Bluesdiggers. 

In het Bezoekerscentrum van de werf was het niet alleen een stuk warmer, maar ook gezellig met de traditionele Captain’s Dinner of de alom geroemde Wolthuisgehaktbal, koffie, thee en dranken. Ter plekke werd er ook nog paling gerookt.