De smidse van Historische Scheepswerf Wolthuis in Sappemeer.
De smidse van Historische Scheepswerf Wolthuis in Sappemeer.

Open Monumentendag op werf Wolthuis in Sappemeer

Algemeen

SAPPEMEER - De Historische Scheepswerf Wolthuis in Sappemeer is aanstaande zaterdag (10 september) weer deelnemer aan de Open Monumentendagen. De werf is tevens één van de negen locaties van de Monument en Cultuurtocht. 

Zoals gebruikelijk valt er weer van alles te zien en te beleven op de historische scheepswerf: vurige smeeddemonstraties van de smid, klinken (waarbij bezoekers zelf mogen proberen een gloeiende klink plat te slaan) en de werking van de diverse historische scheepsbouwmachines wordt getoond. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding van een deskundige vrijwilliger echt varende stoombootjes bouwen. Tussen 13.00 en 16.30 uur zijn er optredens van de bekende bluesband Bluesdiggers.

In de haven tegenover de werf ligt de PW 18, het nieuwe elektrisch aangedreven inspectievaartuig van de provincie Groningen. Een revolutionair schip, dat een groot contrast vormt met de bijna 100 jaar oude luxemotor Nomadisch die ernaast ligt. Beide schepen kunnen worden bezichtigd. In het vrachtruim van de Nomadisch is een expositie van maritieme schilderijen van kunstschilder Max Koekkoek ingericht. In het Bezoekerscentrum van de werf kan men onder het genot van koffie, thee of frisdrank weer even bijkomen van alle opgedane indrukken.