De Wolthuiswerf in Sappemeer. (eigen foto)
De Wolthuiswerf in Sappemeer. (eigen foto)

Winterwelvaart op de Wolthuiswerf

Algemeen

SAPPEMEER - Bij de Historische Scheepswerf Wolthuis in Sappemeer vindt op zaterdag 10 december van 10.00 tot 17.00 uur weer een WinterWelVaart plaats. Het thema is ‘Scheepsbouw’. 

Langs het (oude) Winschoterdiep worden al eeuwenlang schepen gebouwd. De hier gebouwde schepen staan wereldwijd bekend om hun degelijkheid en betrouwbaarheid en ook op het gebied van innovatieve scheepsontwerpen en emissievrije aandrijvingen loopt men voorop. Alle aspecten daarvan zijn te vinden in de stand van CIG Production (Centraalstaal), terwijl bij Stichting Zeesleepboot Holland van alles is te horen en te bekijken over de betrouwbaarheid en de degelijkheid van de in 1951 in Westerbroek gebouwde bergingssleper Holland. Dat coasters en binnenvaartschepen daarnaast ook mooi kunnen zijn bewijzen de tentoongestelde scheepsmodellen van Vaargroep Ekenstein, Vaargroep Groningen en Wicher en Harrie Patje. Ook de historie van de veenkoloniale scheepsbouw en scheepvaart komt aan bod.

In de haven, tegenover de werf, zijn diverse producten van de werven gratis te bezichtigen: de legendarische KNRM-reddingsboot Gebroeders Luden, de spitse praam Familietrouw uit 1894 en daarmee  een van de oudste nog varende monumenten, de luxemotor Nomadisch uit 1928 met haar unieke Nering-Bögel gloeikopmotor met in het vrachtruim een expositie van de Kunstkring Kropswolde, de luxemotor Votum Cordis uit 1927 en de in 1900 gebouwde zelflossende ijsselaak Vertrouwen. Omdat WinterWelVaart en muziek bij elkaar horen is daar ook de nodige aandacht voor. Tussen 11.00 en 13.00 uur zijn er optredens van het Piratenkoor Voorwaarts Voorwaarts en de bluesband Bluesdiggers.

In het Bezoekerscentrum van de werf kan men voor een gering bedrag genieten van het traditionele Captain’s Dinner en/of de alom geroemde Wolthuisgehaktbal, koffie, thee en dranken. Om het bezoek goed af te ronden is er de mogelijkheid een ‘pondje paling’ te kopen, die ter plekke wordt gerookt door de ambachtelijke palingboer Jelle Dekkers uit Enkhuizen. De toegang is gratis en in de buurt is voldoende gelegenheid om te parkeren.