De winnaars met hun cheque: Archief Muntendam, Juffertoren en Samen aan Tafel. Op de voorgrond wethouder Offereins en Kwartier-directeur Adriana Jaarsma.
De winnaars met hun cheque: Archief Muntendam, Juffertoren en Samen aan Tafel. Op de voorgrond wethouder Offereins en Kwartier-directeur Adriana Jaarsma.

Drie vrijwilligersorganisaties M-G vallen in de prijzen

Algemeen

MUNTENDAM – Tijdens de Midden-Groninger ‘Vrijwilligers Bedankt’-avond in MFC De Menterne in Muntendam voor zo’n driehonderd vrijwilligers uit deze gemeente ook de prijsuitreiking van de Gemeentelijke Vrijwilligersprijs Midden-Groningen plaats.

Het feest werd georganiseerd door de Vrijwilligerscentrale van Stichting Kwartier Zorg & Welzijn, waar de aanwezige vrijwilligers genoten van een stamppotbuffet en een optreden - uiteraard op blote voeten - van Erwin de Vries met zijn band. Door ziekte was burgemeester Adriaan Hoogendoorn afwezig en daarom werd de prijsuitreiking van de vrijwilligersprijs gedaan door wethouder Evert Offereins. De drie genomineerden waren Stichting Archief Muntendam, Stichting Samen aan Tafel en Stichting de Juffertoren Schildwolde. 

Winnaar werd Stichting Archief Muntendam. Die kreeg een bedrag van 1000 euro. De geschiedenis van de oude gemeente Muntendam (inclusief Duurkenakker, Borgercompagnie en Tripscompagnie) Muntendam wordt door hen in ere gehouden. Ze organiseren activiteiten die voor iedereen toegankelijk zijn en met name het educatieve onderdeel vond de jury bijzonder prijzenswaardig, omdat zij hiermee de jeugd informeren over de Tweede Wereldoorlog. Tweede werd Stichting Samen aan Tafel, die zich al 23 jaar inzet voor mensen in Hoogezand die het niet al te breed hebben en in een sociaal isolement zijn geraakt of dreigen te raken. De stichting voorziet duidelijk in een behoefte: wekelijks bezoeken zo’n 50 mensen de avonden. De gezelligheid is een belangrijk deel van de succesformule. Alles wordt bekostigd uit donaties en giften en de trouwe inzet van de vrijwilligers vond de jury geweldig. De stichting kreeg een bedrag van 500 euro. 

De derde plaats was voor Stichting de Juffertoren Schildwolde, goed voor 250 euro. De Juffertoren in Schildwolde is een heel specifiek erfgoed, zo oordeelde de jury. De toren werd in 2015 aangeboden aan de inwoners van Schildwolde, die vervolgens de zorg voor de toren op zich namen. Dit stukje erfgoed uit de 13e eeuw wordt regelmatig geopend voor publiek en de inzet van de vrijwilligers wordt door de jury zeer gewaardeerd.