Het jubilerende echtpaar Jan en Grietje Bats uit Hoogezand, samen met burgemeester Hoogendoorn.
Het jubilerende echtpaar Jan en Grietje Bats uit Hoogezand, samen met burgemeester Hoogendoorn.

Jan en Grietje Bats uit Hoogezand vieren briljanten huwelijk

Algemeen

HOOGEZAND – Jan en Grietje Bats uit Hoogezand hebben woensdag hun 65-jarig huwelijksfeest gevierd.

Jan Bats (86), geboren in Sappemeer en Grietje Bruins (83), geboren in De Groeve, leerden elkaar kennen bij Bakkerij Hovius in Zuidlaren. Gewoon op straat, dat was toen heel gewoon. Na drie jaar verkering trouwden ze op 30 november 1957 in Veendam. 

Zijn arbeidsloopbaan bracht Bats in de bouw door, waar hij in diverse plaatsen bouwprojecten van de grond tilt. Ook in Hoogezand-Sappemeer was hij betrokken bij de ontwikkeling van woningen in nieuwe wijken en de bouw van diverse industriële objecten, veelal in zijn functie als leidinggevende en uitvoerder. Ook moest hij leerlingen wegwijs maken in de bouw: jongeren die wekelijks vier dagen via hem de praktijk leerden kennen en één dag naar school gingen. Het echtpaar woonde op diverse plekken, maar toen Bats eigenhandig een woning bouwde aan de Kleinemeersterstraat bleven ze daar 41 jaar wonen. 

Een van de grote hobby’s van Bats was vissen. Mevrouw Bats is een bekende persoonlijkheid bij ouderen: eerst bij de ANBO, waar ze als bestuurslid belast was met de activiteiten. Toen de ANBO in deze gemeente stopte, werd de Activiteitencommissie Ouderen Hoogezand-Sappemeer opgericht, ook weer onder de bezielende leiding van Grietje Bats. Kaart- en sjoelmiddagen, brunches, meerdaagse busreizen en de fietstochten trokken en trekken nog steeds veel oudere deelnemers. 

De twee wonen nog zelfstandig, zij het met wat huishoudelijke hulp. Dat Bats veel met z’n handen kan bewijst de inrichting van de woonkamer, waar veel meubels zoals kasten - groot en klein - en tafels door hem werden gemaakt. Het echtpaar heeft vijf kinderen, acht kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Namens het gemeentebestuur van Midden-Groningen kwam burgemeester Adriaan Hoogendoorn hen feliciteren en nam als cadeautje een kopie van de trouwakte mee.