Beno Munneke bij een deel van de nieuwe palletstellingen.
Beno Munneke bij een deel van de nieuwe palletstellingen.

Cliëntenaantal Voedselbank Midden-Groningen blijft stijgen

Algemeen

HOOGEZAND – Het aantal huishoudens en alleenstaanden dat gebruik maakt van de Voedselbank Midden-Groningen is dit jaar opnieuw fors gestegen. 

Was dat aantal eind vorig jaar 380, nu gaat het om 500 huishoudens en alleenstaanden die één keer per week of veertien dagen een voedselpakket kunnen ophalen. Daar staat tegenover dat het aanbod niet evenredig is meegestegen. Erger nog, een aantal supermarkten dat eerst bepaalde producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanliepen aan de Voedselbank leverden hebben nu iets anders bedacht. 

Het wordt er allemaal niet gemakkelijker op, constateert Beno Munneke, voorzitter van het stichtingsbestuur van de in Hoogezand gevestigde Voedselbank. ,,Het probleem is dat we steeds minder voedingsproducten krijgen, terwijl het aantal mensen dat op de Voedselbank is aangewezen, blijft stijgen. Wat anders naar de Voedselbank ging aan producten van supermarkten die tegen de houdbaarheidsdatum aanliepen gaan nu in de winkels met korting weg, omdat ze dat anders na twee dagen moeten weggooien’’, aldus Munneke. Het is niet alleen een probleem in deze gemeente, maar een landelijk probleem, zo constateert hij.

Munneke: ,,Voedselbanken Nederland is bezig met een discussie hoe in deze moeilijke tijden meer gedaan kan worden. Ons principe is dat we niets inkopen, maar de producten gratis krijgen en dat ook gratis aan de mensen doorgeven. Ons streven is dat we per keer zo’n vijftien tot twintig artikelen aan de mensen geven. Dat lukt nog niet, maar daar willen we wel heen, zodat we ze elke keer een fatsoenlijk pakket voeding mee geven.’’ Positieve dingen gebeuren ook in het gebouw van de Voedselbank aan de Productieweg in Hoogezand. Zo komt er met een zekere regelmaat geld van fondsen, zijn er grote, nieuwe palletstellingen gekomen voor een overzichtelijk opslag, en werden vloer en wanden van een nieuwe frisse verflaag voorzien.