Leerlingen uit k2a met hun mentor krijgen op de beursvloer uitleg bij SSPB over het maken van een bekisting. (eigen foto)
Leerlingen uit k2a met hun mentor krijgen op de beursvloer uitleg bij SSPB over het maken van een bekisting. (eigen foto)

Leerlingen Aletta Jacobs gaan voor toekomst in de techniek

Algemeen

HOOGEZAND - Leerlingen van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand hebben dinsdag het evenement Tech to the Future in MartiniPlaza bezocht. 

Dit is een nieuwe, tweedaagse grootschalige onderwijsbeurs op het gebied van techniek, georganiseerd vanuit de Sterk Techniek Onderwijs regio’s in de provincie Groningen en is bedoeld voor zowel denkers als doeners.

Mbo-scholen en enthousiaste regionale bedrijven uit verschillende branches, maar ook bijvoorbeeld de brandweer en defensie stonden in MartiniPlaza klaar om de bezoekers te laten zien en vooral ook ervaren hoe breed de wereld van techniek is. De leerlingen uit Hoogezand werden naar Groningen vervoerd met bussen van het Nationaal Bus Museum.
Ruim tweeduizend tweedeklassers vmbo bezochten Tech to the Future. Op woensdagmiddag was het evenement ook gratis toegankelijk voor overige geïnteresseerden, jong en oud. Het Aletta had daarom ook ouders opgeroepen er samen met hun kind een kijkje te nemen.

Sneller kloppen
Docent Naomi Haveman: ,,Mooi om te zien dat bij sommige leerlingen op jonge leeftijd het hart al sneller gaat kloppen van techniek. Zo was Jari erg onder de indruk van de techniek van de grote John Deere-trekker. Een groepje van mijn mentorleerlingen uit k2a ondervond bij SSPB Praktijkcentrum Bouw door zelf te zagen, timmeren en frezen hoe leuk en gevarieerd het werk van een timmerman/vrouw is. Andere leerlingen bestuurden een kraan met VR (virtual reality) simulatie. Nina ging zelf lassen, Mert bleek talent te hebben voor schilderen, Britt en twee klasgenoten namen met interesse een kijkje bij defensie. Ook maakten al onze leerlingen kennis met dronevliegen bij PIT.’’

PIT staat voor Passie in Techniek. Het Aletta en Winkler Prins Veendam werken op het gebied van Sterk Techniek Onderwijs onder deze naam samen. Zij ontwikkelden onder andere gezamenlijk een drone arena.