De bibliotheek is er allang niet meer alleen om boeken te lenen, maar ook voor het volgen van diverse cursussen.
De bibliotheek is er allang niet meer alleen om boeken te lenen, maar ook voor het volgen van diverse cursussen.

Team Bibliotheek Hoogezand dolenthousiast over titel ‘Beste bieb’

Algemeen

HOOGEZAND – Dolenthousiast waren ze, het team van medewerkers van de bibliotheek in Hoogezand toen in Zoetermeer bekend werd gemaakt dat ze waren uitgeroepen tot de Beste Bibliotheek van Nederland. Dat enthousiasme ging door in de trein terug naar huis en de volgende dag in de bibliotheek. 

De Hoogezandster bieb was een van de vijf genomineerden voor de titel Beste Bibliotheek Award 2022. De prijs werd uitgereikt in Zoetermeer door Bibliotheekblad en Stichting NBD Biblion. Het juryrapport was lovend over de Hoogezandster bibliotheek. Er waren complimenten over de architectuur en de brede collectie, de goede samenwerking met de gemeente Midden-Groningen, dat men zich inzet voor educatie en dat de bibliotheek midden in de maatschappij staat. 

Bij de verkiezing hebben zowel de vakjury als het publiek een stem, maar de stem van de vakjury telt dubbel. De andere vier genomineerden waren de bibliotheken van Almelo, Goes, Noordwijk en Terneuzen. De bibliotheek in Hoogezand werd door zowel publiek als vakjury gekozen tot de beste van Nederland. Ook, zo bleek, had de bilbiotheek tussen de 1000 en 1500 stemmen meer dan de anderen. De vakjury was erg te spreken over de rol die de bibliotheek in Hoogezand in de samenleving speelt. 

Het juryrapport: ,,Bibliotheek Hoogezand zoekt nadrukkelijk de verbinding met de gemeenschap op, en dat gaat ze zo te zien heel goed af. Zo zet de bibliotheek stevig in op educatie op het gebied van laaggeletterdheid en digitale inclusie. Laaggeletterdheid is in Hoogezand nog steeds een probleem. Het valt de jury tevens op dat de medewerkers stuk voor stuk een open houding hebben tegenover nieuwe initiatieven. Er wordt ook actief gebruik gemaakt van de aangeboden activiteiten, zoals het makerslab. De bibliotheek lijkt een goed evenwicht gevonden te hebben tussen collectie en connectie. Het is nog steeds een goed herkenbare bibliotheek, maar ook duidelijk een plek voor ontmoeting en debat, leren en ontwikkelen.’’