De belangstelling voor inductie koken in Gorecht-Noord valt niet tegen.
De belangstelling voor inductie koken in Gorecht-Noord valt niet tegen.

Van gas naar inductie in Gorecht-Noord krijgt vorm

Algemeen

HOOGEZAND - In de wijk Gorecht-Noord in Hoogezand zetten steeds meer bewoners de eerste stap naar aardgasvrij wonen. Ruim 60 procent van de huishoudens ruilt de gaskookplaat in voor inductie. 

Voor de overstap is per huishouden 1.000 euro beschikbaar vanuit het project Gasvrij Gorecht. Veel bewoners zijn inmiddels overgestapt op inductie. Koken op inductie heeft, zo wordt gesteld, veel voordelen: het is sneller, veiliger en energiezuiniger dan gas. ,,Ik ben er blij mee’’, zegt een bewoner van Gorecht-Noord die onlangs is overgestapt. ,,Natuurlijk is het even wennen, maar nu vind ik het ideaal. Het werkt goed. Bovendien is de kookplaat ook nog eens gemakkelijk schoon te houden.’’ 

Inwoners ruilen hun gastoestel meestal in voor een inductiekookplaat of -fornuis, maar een andere elektrische kookplaat mag ook. Voor de vervanging is 1.000 euro beschikbaar, wat ook is bedoeld voor het aanpassen van de meterkast. Eventuele meerkosten zijn voor eigen rekening. Inwoners ontvangen daarnaast een bon van 100 euro voor het kopen van nieuwe pannen. 

Vanaf 2024 wil de gemeente Midden-Groningen de huizen in Gorecht-Noord verwarmen met warm water. Dat gebeurt door middel van een warmtering. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van restwarmte van kartonfabriek ESKA. Ook komt er een tweede warmtebron. Het ontwerp van de ring is naar verwachting dit jaar klaar. Daarna ligt de beslissing bij de wijkbewoners. Alleen als meer dan 70 procent van de huurders akkoord gaat, komt de warmtering er. Voor woningeigenaren ligt dat op 50 procent.

Subsidie aanvragen kan nog tot en met 31 december.