De samenwerking is door alle partners ondertekend. Nu de uitvoering nog.
De samenwerking is door alle partners ondertekend. Nu de uitvoering nog.

Hoogezand aardgasvrij: alleen als (bijna) iedereen ook meedoet

Algemeen

HOOGEZAND – Aardgasvrij: dat wil de gemeente Midden-Groningen in Hoogezand. Maar dat kan alleen als de overgrote meerderheid van de bewoners ook meedoet. Dat bleek ook weer tijdens het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en enkele partners.

Als alles volgens plan verloopt, heeft Hoogezand in 2024 met Gorecht-Noord haar eerste aardgasvrije wijk door een warmtering. De gemeente, het waterbedrijf, Groningen Duurzaam, kartonfabriek ESKA en woningcorporaties de Reensche Compagnie, Groninger Huis, Lefier en Woonzorg Nederland ondertekenden daarvoor de samenwerkingsovereenkomst.

De eerste stappen om van het aardgas af te gaan zijn al gezet. Zo kunnen inwoners van Gorecht-Noord door de inductieregeling hun gasfornuis of gaskookplaat omruilen voor een kooktoestel op inductie. En er zullen huurwoningen worden geïsoleerd. Enkele gemeentelijke gebouwen worden al aardgasvrij verwarmd. Het doel is dat deze samen met woningen en andere gebouwen in Gorecht-Noord een warmtering gaan vormen, om onafhankelijk van aardgas te zijn. Hierover zijn nu concrete afspraken gemaakt.

De warmtering komt van restwarmte van kartonfabriek ESKA plus nog een tweede warmtebron, zodat de levering van warmte goed gegarandeerd kan worden. Projectleider Johan Duut: ,,Bewoners mogen niet in de kou komen te zitten, daarom doen we onderzoek naar die tweede warmtebron. We hebben afgesproken dat alleen ESKA niet genoeg is. Een andere belangrijke afspraak is dat de prijs van warmte voor bewoners goed moet zijn. De gasprijzen gaan door het dak, wat een extra reden is om een betaalbaar alternatief te bieden.”

Het definitieve ontwerp voor de warmtering wordt in het najaar verwacht. Daarna ligt de uiteindelijke beslissing voor aanleg van de warmtering bij de bewoners. Duut: ,,Alleen als meer dan 70 procent akkoord gaat, komt de warmtering er ook daadwerkelijk.” Volgens wethouder Peter Verschuren zal het allemaal nog ‘een hele klus worden’.