De heer en mevrouw Warring kijken toe hoe wethouder Verschuren en medewerkers van Expert Hoogezand het nieuwe fornuis in de keuken plaatsen.
De heer en mevrouw Warring kijken toe hoe wethouder Verschuren en medewerkers van Expert Hoogezand het nieuwe fornuis in de keuken plaatsen.

200e inductiekookplaat voor ‘gasvrijregeling’ Midden-Groningen

Algemeen

HOOGEZAND - Wethouder Peter Verschuren heeft donderdagmiddag een gratis inductiefornuis uitgereikt aan de 200e deelnemer aan de inductieregeling van de gemeente Midden-Groningen.

Het nieuwe toestel waarop elektrisch gekookt en gebakken kan worden overhandigde Verschuren samen met projecthuismeester Maarten Kluit van Gasvrij Gorecht aan de familie Warring, woonachtig in de flat ‘t Hoogholt.

De inductieregeling, het project Gasvrij Gorecht, helpt bewoners van Gorecht-Noord om van het aardgas af te komen. Een belangrijk onderdeel daarvan is gasvrij koken. Om huurders en huiseigenaren daarbij te ondersteunen, kunnen ze gebruikmaken van de inductieregeling. Daarbij kunnen ze hun oude gasfornuis of -kookplaat omruilen voor een kooktoestel op inductie. De kosten van het toestel en de eventuele aanpassingen in de meterkast worden tot 1000 euro vergoed. ,,En met die 1000 euro kunnen ze alles regelen, ook een bijpassende pannenset’’, aldus Verschuren.

Of het hele (wijk)project Gasvrij Gorecht slaagt, hangt af van het aantal deelnemers dat bereid is helemaal van het gas af te gaan en koken en verwarming via een andere warmtebron te laten gaan, zoals door restwarmte van Eska in Martenshoek. Dat project gaat alleen door als 70 procent van de bewoners van de wijk - huurders en eigenaren - mee gaat doen. Verschuren zegt nog geen idee te hebben hoeveel dat er nu zijn. Eind 2024 zou het allemaal klaar moeten zijn en eind dit jaar moet bekend zijn hoeveel mensen mee willen doen. Niet iedereen staat nog te springen. Er zijn nog veel (financiële) vraagtekens. Ook vragen bewoners zich bijvoorbeeld af wat het alternatief is als Eska ooit verdwijnt. Op die vraag kan nu nog geen antwoord worden gegeven. De regeling loopt nog tot 31 december 2022.