Afbeelding

Lezing over Groningse bodemkaarten in De Viskenij

Algemeen

SIDDEBUREN – Historische Vereniging Bie t Schildt organiseert op donderdag 17 november een herfstlezing in de Viskenij in Siddeburen. 

Prof. dr. Reinder Reinders, emeritus-hoogleraar maritieme archeologie, verzorgt de lezing. Onderwerp is de atlas van Acker Stratingh en de kartering van de Groninger bodem (1825-1839). Stratingh was als doctor in de geneeskunde werkzaam in de stad Groningen. In zijn vrije tijd bestudeerde hij geologie, geografie en taal- en oudheidkunde van de provincie Groningen. Met hulp van artsen, burgemeesters, boeren en schoolmeesters maakte Stratingh de eerste bodemkaarten van de provincie. Naast diverse historische en natuurhistorische werken maakte hij verscheidene historische kaarten. 

Tijdens de lezing komen ook de bodem en geologische bijzonderheden rond Siddeburen ter sprake aan de hand van kaarten van onder anderen Acker Stratingh. Tegen betaling is de Atlas van Acker Stratingh verkrijgbaar. De lezing begint om 20.00 uur. De entree bedraagt 6 euro, inclusief koffie en een drankje.