De BWRI, waar beschutte werkplekken zijn gecreëerd.
De BWRI, waar beschutte werkplekken zijn gecreëerd.

M-G wil wachtlijst voor beschutte werkplek opheffen

Algemeen

HOOGEZAND – Het gemeentebestuur van Midden-Groningen wil (jonge) mensen die wegens hun omstandigheden een zogenaamde beschutte werkplek nodig hebben en nu op een wachtlijst staan, sneller aan zo’n baan helpen.

Het college stelt de gemeenteraad dan ook voor extra geld beschikbaar te stellen voor beschutte werkplekken. Voordat de plekken daadwerkelijk kunnen worden ingevuld, moet de reïntegratieverordening Participatiewet worden aangepast. In een raadsvoorstel vraagt het college de raad om daarmee in te stemmen. 

Beschut werk is een betaalde baan in een aangepaste omgeving voor mensen met een arbeidsbeperking, zoals bij eerdere werkvoorzieningsschappen als de Trio-bedrijven. Mensen met een indicatie beschut werk kunnen in Midden-Groningen aan de slag bij het gemeentelijke werkbedrijf (BWRI). Er zijn meer mensen die een beschutte werkplek nodig hebben dan dat er plekken zijn. Er is inmiddels een wachtlijst van minimaal twee jaar en er staan momenteel zeventien personen op die wachtlijst. Dat wordt door het gemeentebestuur niet wenselijk gevonden. Omdat er van de kant van het Rijk te weinig geld komt, staan mensen zo langere tijd aan de kant. Daarom wordt de raad nu gevraagd om extra geld voor dat doel.