De brede blauw-wit-rode baan onder de spoortunnel aan de Gorechtlaan.
De brede blauw-wit-rode baan onder de spoortunnel aan de Gorechtlaan.

Midden-Groningen gaat optreden tegen omgekeerde vlaggen

Algemeen

HOOGEZAND- Het gemeentebestuur van Midden-Groningen gaat optreden tegen omgekeerde Nederlandse vlaggen die in de openbare ruimte zijn opgehangen. Die zullen worden weggehaald.

Eerder al werden er in de gemeenteraad schriftelijke vragen gesteld, met name door de fractie van de ChristenUnie. Veel mensen ergeren zich aan de Nederlandse driekleur die als blauw-wit-rode vlag wordt opgehangen als protest tegen de overheidsplannen rond de CO2-uitstoot. ,,We hebben het tot nu toe een beetje op z’n beloop gelaten’’, zegt burgemeester Adriaan Hoogendoorn. ,,Maar we gaan er nu wat aan doen. We gaan eerst in overleg met andere gemeenten in de provincie om te horen hoe zij daarmee omgaan.’’

Het gaat niet alleen om vlaggen aan lichtmasten en dergelijke, maar ook om de stickers die op veel plaatsen op het straatmeubilair zijn geplakt. Hoogendoorn wil mensen die verantwoordelijk zijn voor het ophangen en plakken oproepen om de protestsymbolen weg te halen. Wordt daar geen gehoor aan gegeven, dan gaat de gemeente dat zelf doen. Het aantal vlaggen aan lichtmasten valt overigens in deze gemeente nog wel mee, erkent ook de burgemeester. Mensen die de omgekeerde vlaggen op privéterrein hebben opgehangen, zoals aan woningen en boerderijen, zijn daar vrij in.

Behalve aan straatmeubilair is ook de spoorwegtunnel aan de Gorechtlaan in Hoogezand een protestsymbool rijker. Daar werd ongeveer twee maanden geleden op de tunnelwand onder de blauwe strook, na een stuk wit gelaten te hebben, over enkele tientalen meters een dikke rode baan geverfd, met daartussen de tekst ‘Nederland in nood’.