Het college van burgemeester en wethouders tijdens de presentatie van de begroting.
Het college van burgemeester en wethouders tijdens de presentatie van de begroting.

College M-G: ,,We hebben ons aan onze afspraken gehouden’’

Algemeen

HOOGEZAND - ,,We hebben ons aan onze afspraken gehouden om de lasten voor de burger te beperken met een prijsindex van 2,7 procent en dat is minder dan de inflatiecijfers. Bovendien hebben we een sluitende begroting. En ook dat hebben we beloofd.’’ 

Dat zegt wethouder Financiën van de gemeente Midden-Groningen, Markus Ploeger, donderdagochtend bij de presentatie van de begroting 2022-2023 in het Hoogezandster gemeentehuis. Die begroting biedt ruimte voor ambities en nieuwe investeringen. Het college kiest met deze begroting voor het bieden van houvast in financieel onzekere tijden. Ploeger: ,,Het ziet er de komende jaren voor deze gemeente financieel redelijk uit’’.

De gemeente heeft over de hele linie extra geld om haar doelen te bereiken. In de begroting 2023 zijn de activiteiten en doelen opgenomen waar het komende jaar aan gewerkt gaat worden. Ook is er ruimte om extra te investeren in een aantal belangrijke thema’s. Zo is er volgens wethouder Erik Drenth geld beschikbaar voor de energieproblemen en wordt er een plan gemaakt hoe dat geld uit te geven, zodat huurders en woningeigenaren er van kunnen profiteren. Wethouder Annemieke Hoesen meldt dat er een brief naar sportverenigingen en dorpshuizen gaat voor een inventarisatie van de energielasten daar en wethouder Patricia Nieland is bezig met recreatie en toerisme. Ook daar zullen positieve stappen worden gezet. ,,We hebben al jaren gesproken wat er met het toerisme in deze hele mooie gemeente moet gebeuren en daar komt nu ook een visie voor.’’ Wethouder Evert Offereins is blij met een extra 2,5 miljoen euro van het Rijk voor de jeugdzorg in de gemeente en er komt een nieuw beleidsplan voor de Gemeentelijke Kredietbank, deels bestemd voor schuldhulpverlening. 

Met de positieve begroting van 6,5 miljoen euro voor dit jaar gaat de gemeente Midden-Groningen voortvarend aan de slag.