Burgemeester Hoogendoorn: ,,Verhuurders bewust maken.'' (foto: gemeente Midden-Groningen)
Burgemeester Hoogendoorn: ,,Verhuurders bewust maken.'' (foto: gemeente Midden-Groningen)

Verhuurders M-G krijgen brief over drugscriminaliteit

Algemeen

HOOGEZAND - Burgemeester Adriaan Hoogendoorn stuurt 389 verhuurders van woningen en bedrijfspanden in de gemeente Midden-Groningen een brief over ondermijnende drugscriminaliteit.

Verhuurders kunnen slachtoffer worden van criminelen die hennep telen of synthetische drugs willen produceren. De brief meldt welke signalen daarop kunnen wijzen en geeft tips aan verhuurders om drugscriminaliteit in hun huurpanden te voorkomen. De brief vormt een onderdeel van de integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit. Hoogendoorn: ,,Regelmatig ontdekt de politie een hennepkwekerij of een drugslab. Het is maatschappelijke winst als het lukt dat steeds minder criminelen erin slagen een pand te vinden dat voor drugscriminaliteit wordt misbruikt. Met een betrekkelijk eenvoudig middel als een informerende brief willen we verhuurders bewust maken van de risico’s die ze mogelijk lopen en hoe dat eigenlijk goed te voorkomen is.’’

Het verhuren van een pand is niet zonder risico’s. Als een woning of bedrijfspand wordt gebruikt voor drugscriminaliteit loopt de verhuurder kans verantwoordelijk te worden gesteld voor schade, ook als die nergens vanaf wist. Dat betekent dat de verhuurder mogelijk opdraait voor de kosten en schade aan het pand. Een hennepplantage of synthetisch drugslab zorgt vaak voor aanzienlijke schade die tot in de tienduizenden euro’s kan oplopen, zoals bij doorgebroken muren, gaten in het dak, waterschade en brandschade. Ook moet de verhuurder in veel gevallen de kosten betalen van illegaal afgetapte elektriciteit en opruiming, want de huurder is meestal onvindbaar.

Er zijn methoden om problemen voor verhuurders te voorkomen. Van belang zijn duidelijke afspraken op papier, een goede vaststelling van de identiteit, screening van de huurder, en de controle van de inkomsten en de bankafschriften van de huurder. Ook na het ingaan van de huur is het nodig dat de verhuurder regelmatig het pand bezoekt en alert blijft op mogelijke onregelmatigheden.