Winnaar Yorick Vegter met de cheque ter waarde van 5000 euro die hij wil gebruiken voor een podcast.
Winnaar Yorick Vegter met de cheque ter waarde van 5000 euro die hij wil gebruiken voor een podcast.

Yorick Vegter wint 5000 euro voor podcast

Algemeen

HOOGEZAND - Tijdens de tweede editie van de Moshpit, waarin jongeren pitchen voor cultuurprojecten, heeft Yorick Vegter (23) uit Sappemeer, een geldbedrag van 5000 euro gewonnen om zijn podcastproject te realiseren.

Het Kielzog organiseert in Hoogezand in samenwerking met het Nationaal Programma Groningen de Moshpit - Jongeren pitchen voor cultuurprojecten. Tijdens deze Moshpit kunnen jongeren tussen de 12 en 27 jaar hun culturele idee of plan pitchen voor een jury van deskundigen. Voorafgaand krijgen zij professionele coaching vanuit het Kielzog om hun plan concreet te maken en klaar te stomen voor de daadwerkelijke pitch. 

De winnaar van de tweede editie, Yorick Vegter, heeft zich de afgelopen weken goed voorbereid om zijn podcastidee ‘Praat Erover’ tot stand te brengen. Hij wil een podcast starten voor jongeren met een bijzonder verhaal. Yorick kwam op het idee nadat hij zelf zijn verhaal kon doen in een podcast, waarin hij vertelt over zijn eigen ziektebeeld. Hij wil graag andere jongeren inspireren of aan het denken zetten. De jury bestaande uit Jos Boerjan (Kielzog), Helmi Kammenga (Gemeente Midden-Groningen, Marjon Leertouwer (Bibliotheek), Annet Westrup (Fraeylemaborg) en Eveline Middel (Zaterdagmiddagshow) was onder de indruk van de duidelijke plannen en zijn creativiteit. In januari 2023 kan de podcast gelanceerd worden. 

Eerdere winnaars zijn inmiddels druk bezig met het uitvoeren van hun ideeën. Zo vindt op woensdag 16 november het poëzieproject ‘Left or Write’ van Romano plaats, een festival in het Kielzog voor (beginnende) schrijvers met voorafgaand workshops in de bibliotheek. Daarnaast is de jongerenraad van de Fraeylemaborg druk bezig met het realiseren van hun Escape Room en is Yazan zijn project ‘Ondernemen voor Jongeren’ gestart.

Aanmelden
De derde editie van de Moshpit zal begin 2023 plaatsvinden en jongeren kunnen nog meedoen. Ze mogen meedoen als individu maar ook als groep, voetbalteam of hele klas. De ideeën of plannen worden samen met de coach uitgewerkt tot een goede pitch, dus alleen een goed idee is reden genoeg om aan te melden.