De prijswinnaars Romano Liu, Myrthe Postma en Benjamin van de Meulen en Yazan Hajnassan, met daartussenin Jongerenraad Fraeylemaborg.
De prijswinnaars Romano Liu, Myrthe Postma en Benjamin van de Meulen en Yazan Hajnassan, met daartussenin Jongerenraad Fraeylemaborg.

Jongeren krijgen geld voor culturele projecten

Algemeen

HOOGEZAND - Van poëzie naar cultureel ondernemerschap en een escaperoom in de Fraeylemaborg: de deelnemers aan de Moshpit maakten het de jury niet gemakkelijk. Het Kielzog presenteerde ‘Moshpit - Jongeren pitchen voor Cultuurprojecten’ en de eerste prijswinnaars zijn nu bekend.

Een aantal jongeren tussen de 12 en 21 jaar kreeg de kans om hun idee, plan of project te pitchen voor een jury van deskundigen. De deelnemers zijn al een aantal weken bezig om hun plan uit te werken en werden door cultuurcoach Elvira Bolhuis klaargestoomd voor de pitch. De jury bestaat uit Ids Dijkstra (directeur Kielzog), Helmi Kammenga (gemeente Midden-Groningen), Marjon Edzes (directeur landgoed de Fraeylemaborg), Marjon Leertouwer (programmamaker van Bibliotheek Midden-Groningen) en Bente Louwrier (Jongerendirecteur Kielzog). De jury had de zware taak om de pitches te beoordelen. ,,Alle pitches zijn zo verschillend, we kunnen ze niet met elkaar vergelijken’’, aldus Ids Dijkstra. De jury besloot daarom om elk project op waarde te schatten en benodigde bedragen en hulp op maat toe te kennen aan alle deelnemers.

Myrthe Postma en Benjamin van de Meulen presenteerden hun plan om een escaperoom te realiseren. ,,Ons idee speelt verder in het land al heel erg onder de jongeren, maar we missen het nog in onze gemeente.” De twee pitchers die onderdeel zijn van de jongerenraad van de Fraeylemaborg zijn ontzettend blij met de 5000 euro om hun project te verwezenlijken.

Romano Liu wist zijn poëzieproject goed over te brengen bij de jury. Volgens hem hebben middelbare scholieren te weinig tijd om zich cultureel te ontplooien en hij wil poëzie meer onder de aandacht brengen. Hij krijgt 3000 euro om workshops voor jongeren te organiseren en de mogelijkheid om een poëzie-festival in het Kielzog te realiseren.

De derde deelnemer is Yazan Haynassan, een 16-jarige jonge ondernemer die meer jongeren enthousiast wil maken om (cultureel) te ondernemen. ,,De meeste jongeren die een onderneming starten falen binnen het eerste jaar’’, aldus Yazan. Hij krijgt 2500 euro voor workshops en begeleiding voor jonge ondernemers.

De jury was over de eerste editie van de Moshpit zeer tevreden. ,,Jongeren hebben zoveel te bieden, ik ben blij dat wij ze de kans kunnen geven’’, aldus Bente Louwrier. In het najaar zal de tweede editie plaatsvinden. Jongeren uit de gemeente Midden-Groningen zijn van harte welkom om hun culturele idee dan in te brengen.