De Eurohal wordt momenteel leeg gehaald en in gereedheid gebracht voor de komst van de asielzoekers
De Eurohal wordt momenteel leeg gehaald en in gereedheid gebracht voor de komst van de asielzoekers

Gemeente: hoop op goede relatie inwoners en asielzoekers in Zuidbroek

Algemeen

ZUIDBROEK – De gemeente Midden-Groningen hoopt dat de 500 asielzoekers die binnenkort naar de Eurohal in Zuidbroek komen goed zullen worden ontvangen. 

Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief die donderdag aan de inwoners van Zuidbroek, een deel van Noordbroek en de Noordbroeksterstraat ten noorden van de A7 is verzonden. ,,Ik hoop vooral dat er een goede band zal ontstaan tussen de bewoners van de noodopvanglocatie en de inwoners van Zuidbroek, net zoals dat in Kolham eerder het geval was. Alvast dank voor uw medewerking daarbij’’, schrijft burgemeester Adriaan Hoogendoorn in de brief. 

Tijdens de inloopbijeenkomst twee weken geleden in De Broeckhof zijn er twijfels uitgesproken of de noodopvang toch niet langer dan één jaar zal duren. Burgemeester Hoogendoorn: ,,In het contract staat letterlijk dat de verlenging na 1 jaar is uitgesloten. Midden-Groningen heeft ingestemd met deze tijdelijke opvanglocatie voor maximaal 1 jaar als overbrugging om het functioneren van de asielketen in Nederland te herstellen. Er zal ook regelmatig contact zijn tussen de opvanglocatie en de inwoners en ondernemers van Zuidbroek.’’  

Er komt ook een commissie van omwonenden en ondernemers uit Zuidbroek. Die kan bijvoorbeeld worden aangevuld met een vertegenwoordiging van de dorpsraad Zuidbroek en de winkeliersvereniging. Daar zijn nog geen afspraken over gemaakt. De gemeente blijft ook nauw betrokken bij die commissie. Ook zorgt het COA ervoor dat er eenvoudig contact te leggen is met de medewerkers van het COA in de Eurohal als er iets aan de hand is. ,,Om de blijvende betrokkenheid van het gemeentebestuur te laten zien, zullen dorpswethouder Patricia Nieland en ik eenmaal per maand spreekuur houden in De Broeckhof’’, aldus de burgemeester. Wanneer de eerste asielzoekers naar Zuidbroek komen is nog niet duidelijk.