De Doopsgezinde kerk in Sappemeer. (foto Wim A.H. Rozema)
De Doopsgezinde kerk in Sappemeer. (foto Wim A.H. Rozema)

Open Monumentendag in Doopsgezinde kerk Sappemeer

Algemeen

SAPPEMEER - Historische Vereniging Hoogezand-Sappemeer e.o. en de Doopsgezinde kerk slaan aanstaande zaterdag de handen ineen voor Open Monumentendag.

De Doopsgezinde kerk aan de Noorderstraat 53 in Sappemeer is een zaalkerk met een geveltorentje in neoclassicistische vormen. De kerk is in gebruik genomen in 1846. Zaterdag is de kerk van 10.00 tot 17.00 uur open voor publiek. Het orgel is gebouwd in 1854 door orgelbouwer G.W. Lohman en is een Rijksmonument. Het Lohmanorgel is in 2014 gerestaureerd. Het orgel telt maar liefst meer dan 1300 pijpen. Organist Koos Soesbeek geeft zaterdag korte orgelbespelingen. Bovendien wil hij graag uitleg geven over dit prachtige orgel.

Historische Vereniging Hoogezand-Sappemeer heeft sinds 1 januari haar intrek genomen in de Doopsgezinde kerk. Samen met de vrijwilligers van de kerk organiseert de historische vereniging op de Open Monumentendag een boekenmarkt. Vele mooie boekwerken, met name ook over de historie van de regio, gaan voor aantrekkelijke prijzen over de toonbank.